Járvány

2021.02.09. 13:37

Kazahsztán kétmillió adag Szputnyik V vakcinát állít elő júniusig

Az országban február elsején kezdődött meg a lakosság oltása.

Kazahsztán júniusig kétmillió adag Szputnyik V vakcinát állít elő a karagandai KFK gyógyszeripari vállalat és az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) megállapodása szerint – közölte a kazah kormány mellett működő tárcaközi járványügyi bizottság kedden.

A karagandai vállalatcsoport kísérleti jelleggel gyártott Szputnyik V védőoltásokat, amelyek sikeresen átestek a vakcinát kifejlesztő Gamaleja orosz járványügyi és mikrobiológiai kutatóintézet minőségi vizsgálatán. Ezt követően, január 27-én Marat Soranov kazah helyettes egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a KFK megkezdte az első adagok gyártását.

Kazahsztánban február elsején kezdődött meg a lakosság oltása a Szputnyik V vakcinával. Február 15-étől pedig azt tervezik, hogy a már helyben gyártott Szputnyik V-vel fognak oltani. Az év második felétől az oltási kampányba bevonják a Kazahsztánban kifejlesztett QazCovid-in nevű vakcinát is, amelynek klinikai tesztelése a harmadik szakaszban van.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a járvány kezdete óta a 18 milliós Kazahsztánban 245 351 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, és 3124-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában