Ország-világ

2020.10.29. 10:06

Terrortámadás Nizzában és Avignonban: egy nőt lefejeztek, két másik embert megkéseltek (videó)

Az elkövetőt, aki „Allahu Akbart” kiáltott a támadás előtt, már el is fogták a rendőrök, a városban óriási a készültség, Macron elnök is a helyszínre utazik. Nem sokkal később egy másik francia városból, Avignonból is merényletet jelentettek. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően – jelentette be a francia miniszterelnök. Jean Castex hozzátette: a kormány határozott és könyörtelen választ ad a „gyáva és barbár” tettre. A muszlimok csütörtökön ünneplik Mohamed próféta születésének évfordulóját.

French policemen stand guard the site of a knife attack at the Basilica of Notre-Dame de Nice in Nice on October 29, 2020, as forensics officers prepare to enter. - France's national anti-terror prosecutors said Thursday they have opened a murder inquiry after a man killed three people at a basilica in central Nice and wounded several others. The city's mayor, Christian Estrosi, told journalists at the scene that the assailant, detained shortly afterwards by police, "kept repeating 'Allahu Akbar' (God is Greater) even while under medication." He added that President Emmanuel Macron would be arriving shortly in Nice. (Photo by ERIC GAILLARD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Eric Gaillard

Michel: az európai vezetők nyilatkozatban ítélték el a merényletet

Az európai tagországok vezetői informális videókonferenciájukon közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték a dél-franciaországi Nizzában csütörtökön elkövetett, három ember halálával járó merényletet, és szolidaritásukról biztosították a francia népet – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az online értekezletet megelőzően csütörtökön.

Michel a koronavírus-járvánnyal foglalkozó nem hivatalos videókonferencián közölte, a tagállami vezetők megdöbbentőnek, elszomorítónak nevezték, és a „lehető leghatározottabban” elítélték a Franciaországban elkövetett merényleteket, amelyek – tolmácsolása szerint – a közös értékek elleni terrortámadásoknak számítanak.

„Felhívjuk a világ vezetőit, hogy a megosztottság helyett törekedjenek a közösségek és vallások közötti párbeszédre és megértésre” – idézte a nyilatkozat szövegét Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke hozzátette, az európai demokrácia a szabadságon és a jogállamiságon nyugszik, amelyeket közös akarattal meg kell védeni.

Michel az Európa-szerte romló járványhelyzetre hivatkozva hívta össze az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli online értekezletét. Véleménye szerint szükségessé vált a védekezésnek az eddiginél is szorosabb uniós összehangolása, a gyakorlati teendők megvitatása.

Salvatore Martello lampedusai polgármester szerint a történtek ismételten rámutattak arra, hogy szükség van a migráció kezelésének módosítására. „Nem lehet a határtérségeket terhelni a befogadással” – jelentette ki. Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.

Szeptemberben érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére, majd innen jutott tovább Franciaországba a nizzai merénylő – értesült az olasz sajtó csütörtökön.

A 21 éves Brahim Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Két hétig karanténban volt, majd a pugliai Bari egyik táborába helyezték át október 9-én. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint ezt követően kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot.

Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni.

„Ha a nizzai merénylő valóban Lampedusán kötött ki, majd Bari után szabályosan nyoma veszett, akkor Luciana Lamorgese belügyminiszternek le kell mondania” – szögezte le Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője.

Mariastella Gelmini, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője Lamorgese azonnali parlamenti meghallgatását sürgette. Gemini kijelentette, a hírek szerint a férfi zsebében az olasz Vöröskereszt papírjait találták meg.

„Hogyan működik ez, illegális bevándorlók és terroristák érkeznek Olaszországba, a tehetetlen kormány pedig azonosítja őket, majd hagyja, hogy szabadon menjenek, amerre akarnak Európában?” – tette fel a kérdést Gelmini. Emellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány így veszélyeztesse az olaszok és az európaiak biztonságát.

Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.

Korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások egyes tettesei, valamint a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője is Olaszországon keresztül érkezett Európába.

Egy nőt lefejeztek, két másik embert megkéseltek (videó)

Késes támadás történt október 29-én csütörtökön fényes nappal Nizzában a Notre-Dame épülete előtt, egy fegyveres férfi több embert halálra késelt és további sérültek is vannak – számolt be róla a V4NA hírügynökség.

A rendőrség elfogta az elkövetőt, a támadás okáról egyelőre nem lehet tudni részleteket, de minden bizonnyal terrorista támadás történt.

A Sky News szerint egy nőt lefejeztek a templomban, a Mirror című brit lap úgy tudja, két embert is lefejeztek.

Hasonlóképpen ír a Nice Matin című francia portál, amely szerint két embert, egy férfit és egy nőt bent a templomban fejeztek le, a harmadik áldozat, egy nő – teszi hozzá az MTI – pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe.

BREAKING: Knife attack inside of Notre Dame Church of Nice, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#France. At least one dead, several injured, attacker arrested #terrorism pic.twitter.com/iVU0WRKhG2

A Twitteren volt, aki szintén azt írta, hogy a merénylet nem templom közelében, hanem az épületben történt, de a hatóságok egyelőre ezt nem erősítették meg.

Francia rendőr áll a támadás helyszíne, a nizzai Notre-Dame bazilika előtt
Fotó: Valery Hache / AFP

A város polgármestere, Christian Estrosi közösségi oldalán azt írta: a helyszínen van és megerősíti, hogy minden jel terrortámadásra utal. A polgármester úgy fogalmazott: ismét a muszlim-fasizmus áldozatai vagyunk. Estrosi arról írt a Twitteren, hogy

a gyilkos folyamatosan „Allahu Akbart” üvöltözött.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter telefonon beszélt Nizza polgármesterével, majd a Twitteren bejelentette, hogy válságértekezletet hív össze a belügyminisztériumban.

Je suis sur place avec la " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@PoliceNat06 et la @pmdenice qui a interpellé l’auteur de l’attaque. Je confirme que tout laisse supposer á un attentat terroriste au sein de la basilique Notre-Dame de #Nice06. pic.twitter.com/VmpDqRwzB1

Emmanuel Macron francia elnök szintén Nizzába utazik.

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően

- jelentette be a francia miniszterelnök. Jean Castex hozzátette: a kormány határozott és könyörtelen választ ad a „gyáva és barbár” tettre.

Franciaországban rövid idő alatt ez már a második brutális, lefejezéses támadás, amit szélsőséges iszlamisták követtek el. Nemrégiben, október 16-án az egész világot sokkolta a annak a történelemtanárnak a meggyilkolása, akit a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban fejeztek le a nyílt utcán.

Avignon mellett is támadást történt (videó)

Nem sokkal később agyonlőtt a francia rendőrség az ország déli részén, az Avignonhoz közeli Montfavet-ban egy férfit, aki a hatóság tájékoztatása szerint lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

A Europe 1 nevű francia rádiócsatorna értesülése szerint a férfi szintén azt kiáltozta, hogy Allahu Akbar.

— Armenia ⚜️ Intel (@armenia_intel) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 29, 2020

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően – jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány határozott és könyörtelen választ ad a „gyáva és barbár” tettre.

A hatályos szabályok szerint az intézkedés addig maradhat érvényben, amíg véget nem ér a válság. Ez a készültségi szint lehetővé teszi a rendkívüli erőforrások mobilizálását a közvetlen terrorfenyegetettség elhárítása érdekében.

A kormányfő elmondta: péntek délelőtt összeül a védelmi tanács Emmanuel Macron francia elnök vezetésével.

A katolikus egyház és az európai vezetők is elítélik a merényleteket

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozatok családjainak abban a levélben, amit Emmanuel Macron köztársasági elnöknek küldött. Mint írta, mély megdöbbenéssel értesült a Nizzában elkövetett szörnyű terrortámadásról.

„A mai és az elmúlt hetek támadásai is egyértelműen megmutatták, hogy közös európai kultúránk, életmódunk és értékeink a szélsőséges terrorizmus célkeresztjébe kerültek”

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

„Gyűlöletesnek” nevezte a csütörtöki nizzai késes merényletet a francia püspöki konferencia (CEF) és kifejezte kívánságát, hogy „a keresztények ne váljanak meggyilkolandó célponttá”. Meg vagyunk döbbenve e gyűlöletes cselekedet láttán – jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Hugues de Woillemont, a CEF szóvivője.

„Sürgősen harcba kell szállni a terrorizmus jelentette rákfene ellen, ugyanilyen sürgős kézzelfogható módon helyreállítani a testvériséget országunkban” – tette hozzá.

A CEF bejelentette, hogy csütörtökön,

a jelképes 15 órakor – Krisztus halálának órájában – minden francia templomban megkongatják a lélekharangot az áldozatok előtt tisztelegve.

Elítélte a merényletet a Vatikán is, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus mindig is elfogadhatatlan lesz. A Szentszék közleménye szerint a pápa imádkozik az áldozatokért.

Az Európai Unió vezetői szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal, és a „gyűlöletet szítók és terjesztők” elleni szembeszállásra szólítottak fel.

„Elítélem a Nizzában történt gyűlöletes és kegyetlen támadást, teljes szívemmel Franciaország mellett állok” – írta Twitter-oldalán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. „Együttérzek e gyűlöletes cselekedet áldozataival. Egész Európa szolidáris Franciaországgal. Egységesek és eltökéltek maradunk a barbársággal és a fanatizmussal szemben” – írta.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyalázatosnak nevezte a merényletet és a franciáknak üzenve kijelentette: „Egész Európa önökkel van”. Országa szolidaritását fejezte ki a francia nemzettel a Twitteren Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conti olasz, valamint Mark Rutte holland miniszterelnök is. Részvétét fejezte ki a nizzai „barbár támadás” miatt Luigi di Maio olasz külügyminiszter is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában