Zaklatási botrány

2020.09.17. 20:01

Két hónapon belül a francia főváros két alpolgármestere is lemondott

Két hónap leforgása alatt Párizs két alpolgármestere is lemondott tisztségéről, mindkettejük ellen szexuális zaklatás a vád. A most lemondott polgármester-helyettes tagadja az ellene felhozott vádat, de a felesleges politikai felhajtás miatt inkább visszavonult tisztségétől.

Nehéz idők járnak Párizs főpolgármesterére, Anne Hidalgo-ra, mivel a kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal vádolt, júliusban lemondott helyettese, Christophe Girard után most egy újabb alpolgármesterétől is meg kellett válnia, ugyanis a 78 éves Pierre Aidenbaum ellen feljelentés érkezett, amely szerint szexuálisan zaklatta az egyik munkatársát – közölte a V4NA hírügynökség.

Pierre Aidenbaum démissionne de son poste d’adjoint á la mairie de Paris „á la suite de la révélation de possibles faits de harcèlement sexuel á l’encontre d’une collaboratrice” (communiqué de la mairie de " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Paris)

A politikus lemondását a polgármesteri hivatal jelentette be egy közleményben, a párizsi ügyészség pedig azon nyomban vizsgálatot indított ellene szexuális zaklatás miatt.

En janvier 2017, j’ai lancé ac " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@egregoire un numéro d’écoute contre le harcèlement sexuel et sexiste (0142768800) & une cellule spécifique pour les élu·es & https://t.co/Z7SJZzwgjL de la Ville. Avec @Anne_Hidalgo nous continuons de nous engager avec les victimes #tolérancezéro pic.twitter.com/hEr7Ms9YYw

A megvádolt alpolgármester két ügyvédje, Louise Bouchain és Valentine Rebérioux segítségével eljuttatott egy nyilatkozatot az AFP hírügynökséghez, amelyben leírja, hogy a kérdéses kapcsolat soha nem volt erőszakos jellegű, tehát nem követett el bűncselekményt, és azt kéri, hogy minél előbb adjanak neki lehetőséget arra, hogy bizonyíthassa az ártatlanságát.

Pierre Aidenbaum ügyvédei kijelentették, hogy ügyfelük az ügy kirobbanását követően azonnal benyújtotta a lemondását, mert szerette volna elkerülni a felesleges politikai felhajtást, a volt alpolgármester azonban azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy teljesen összeomlott, és szóhoz sem jut a történtek miatt. A 78 éves politikus évtizedek óta dolgozik a francia fővárosért, alpolgármesteri kinevezése előtt 25 évig a 3. kerület polgármestere volt.

Az esetről beszámoló Le Figaro napilap rávilágított, hogy az újabb alpolgármesteri lemondás jelentősen megnehezíti az október 6-ra tervezett testületi ülés megtartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában