Közel-Kelet

2019.05.03. 20:38

Két izraeli katona megsebesült, két palesztin meghalt a Gázai övezetnél

Ezen a pénteken is kövek parittyázásával és dobálásával indult a határ túloldalán állomásozó izraeli katonák felé a több ezer fős, szokásos péntek délutáni tüntetés, de az izraeli katonákat ezúttal palesztin mesterlövészek is célba vették: egy izraeli tisztet és egy női katonát megsebesítettek – jelentette az izraeli 13-as kereskedelmi televízió esti híradása pénteken.

A sebesülteket helikopteren a Beér-Séván lévő Szoroka kórházba szállították, majd az izraeli légierő és harckocsik támadást intéztek a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezet övezetben található állásai ellen. Palesztin források szerint ekkor haltak meg ketten.

Mindez akkor történt, amikor a Hamász vezetői Kairóban tartózkodnak, hogy az Izraellel hosszabb távra nyugalmat biztosító tűzszünetről tárgyaljanak egyiptomi közvetítéssel, illetve amikor Izrael a május közepén kezdődő eurovíziós dalfesztiválra készül.

Az izraeli kormány számára különösen fontos a Tel-Avivban zajló nemzetközi zenei versengés idején a nyugalom és a biztonság légkörének a biztosítása, Izrael háborús, veszélyes megítélésének csökkentése, és ezért a tévé szakértői szerint várhatóan különösen kemény választ ad minden támadásra.

A Gázai övezet határán több mint egy éve kezdődtek a péntek délutáni tömegtüntetések, amelyekkel a Hamász nyomást próbál gyakorolni az izraeli kormányra, főként gazdasági könnyítések érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában