Részeredmények

2019.04.01. 08:58

Kétszer több szavazatot kapott Zelenszkij, mint Porosenko

Volodimir Zelenszkij humorista közel kétszer annyi szavazatot szerzett az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok negyven százalékának összeszámlálása alapján – közölte hétfőn az UNIAN hírügynökség.

Kijev, 2019. április 1. Az ukrajnai elnökválasztáson induló Volodimir Zelenszkij humorista sajtótájékoztatót tart a kijevi kampányközpontjában 2019. március 31-én, az elnökválasztás elsõ fordulójának urnazárása után. Zelenszkijt a választók mintegy 30 százaléka támogatta, míg Petro Porosenko jelenlegi államfõ a szavazatok körülbelül 18 százalékát kapta, így õk ketten jutottak be az április 21-i második fordulóba. MTI/AP/Emilio Morenatti

Forrás: MTI / AP

Fotó: Emilio Morenatti

A központi választási bizottság részeredményei szerint Zelenszkij a szavazatok 30,2 százalékát gyűjtötte össze, Porosenkóra pedig a résztvevők 16,7 százaléka adta voksát.

A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök végzett a szavazatok 13,1 százalékával. A negyedik pedig Jurij Bojko ellenzéki jelölt 11,5 százalékkal. A többi jelölt hét százaléknál kevesebb szavazatot kapott.

A választási bizottság részeredményeiből ítélve – ha a többi voks összeszámlálásakor nem változik érdemben a sorrend – a második fordulóban Zelenszkij és Porosenko méri össze erejét. Timosenko választási stábjának vezetője, Szerhij Szoboljev azonban azt állította, hogy az ő szavazatszámlálásuk alapján nem Porosenko, hanem az ő jelöltjük végzett a második helyen. Ők feldolgozták már a szavazatok több mint 63 százalékát, és ezek alapján Zelenszkij a voksok 28,1, Timosenko 16,1, Porosenko pedig 15,2 százalékát szerezte meg – mondta Szoboljev.

Porosenko kampányemberei viszont hisznek a hivatalos részeredményeknek, és úgy gondolják, hogy a hivatalban lévő elnök a továbbjutó, ráadásul több esélye van megnyerni a második fordulót, mint Zelenszkijnek. Az UNIAN hírügynökség idézte a választási stábjuk szóvivőjét, Oleh Medvegyevet, aki azt mondta, hogy az államfőnek nagyobb tartaléka lesz a második fordulóban, mint Zelenszkijnek. Kifejtette, hogy az első forduló szavazóit két csoportra lehet osztani: azokra, akik „poénból” szavaztak, és azokra, akik nem, és az előbbiek tábora már kimerült.

„Most azokért folytatódik majd a harc, akik nem poénból szavaztak, és úgy gondolom, hogy ebben a küzdelemben éppen Porosenkónak van több esélye, mint Zelenszkijnek” – mondta a szóvivője. Medvegyev szerint az első fordulóban az elégedetlen szavazók választás előtt álltak: vagy a humorista Zelenszkijre adják a voksukat vagy a többi jelölt valamelyikére. Szerinte számukra van „egy határ, egy kritérium, vannak valamilyen indikátorok”, amelyek alapján arra jutottak, hogy komolytalan Zelenszkijre szavazni.

Borítókép: Az ukrajnai elnökválasztáson induló Volodimir Zelenszkij humorista sajtótájékoztatót tart a kijevi kampányközpontjában 2019. március 31-én, az elnökválasztás elsõ fordulójának urnazárása után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában