első támadás

2019.02.13. 19:33

Kibertámadás miatt teljesen leállt Málta második legnagyobb bankja

A hiba káoszt keltett az ügyfelekben és a kereskedelemben.

A Valetta Bank összes tevékenysége a fiókok, bankautomaták működésétől, a számítógépes otthoni ügyintézésen át egészen a villanypostai szolgáltatásig szünetelt, a pénzintézet honlapja is „ledermedt”.

Joseph Muscat máltai kormányfő a történteket követően azt mondta a parlamentben, hogy számítógépes tolvajok megpróbáltak 13 millió eurót – bő 4 milliárd forintnyi összeget – ellopni nemzetközi tranzakciók kezdeményezésével Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Csehországban és Hongkongban lévő bankokba utalva.

A pénzintézet közleményben nyugtatta ügyfeleit, biztosítva őket arról, hogy számláikat és betétjeiket egyáltalán nem érintette a bűnözők próbálkozása. A bank közölte, hogy amilyen gyorsan csak lehet, visszaáll normális ügymenete. Tudatta továbbá, hogy szorosan együttműködik a helyi és nemzetközi rendőri hatóságokkal, hogy sikerüljön meglelni a kibertámadás forrását.

Málta történetében most fordult elő először ilyen jellegű kibertámadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában