több százezer próbálkozás

2018.10.05. 11:56

Kibervédelmi kihívásokkal néz szembe a NATO

A tagállamok arról döntöttek, hogy a helyzet kezelésére a szervezet európai főparancsnokságán létrehoznak egy műveleti központot.

A NATO-szervezeteket és -parancsnokságokat több százezer kibertámadás éri havonta, amelyekből átlagosan 200 eset komoly, ezek többségénél pedig nagy kihívás a támadó beazonosítása – mondta Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán pénteken.

A kétnapos NATO-csúcson a tagállamok arról döntöttek, hogy a helyzet kezelésére a szervezet európai főparancsnokságán létrehoznak egy műveleti központot, amely a tagállamok kibervédelmi rendszereinek bevonásával működik majd – fűzte hozzá.

Elmondta: az Amerikai Egyesült Államok, Dánia és Nagy-Britannia felajánlotta nemcsak védő, hanem támadó kiberrendszereit is arra az esetre, ha hatályba lépne a 2016-ban Varsóban elfogadott ötös cikkely, amely szerint ha a NATO valamelyik tagállamát kibertámadás éri, úgy értékelik, mintha az egész NATO-t érte volna támadás.

A szakértő kiemelte, a Magyar Honvédségnek is lesz egy kiberparancsnoksága, amelynek szervezése folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában