francia technológia

2021.06.15. 14:41

Kína tagadja a CNN hírét, hogy probléma lenne a Tajsan atomerőművel

Tagadta a délkelet-kínai Tajsan atomerőmű működési zavaráról szóló sajtóhíreket a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

A CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az atomerőművet üzemeltető francia Framatome „közvetlen radiológiai veszélyről” értesítette az amerikai energiaügyi minisztériumot, és az illetékes kínai hatóságok megemelték a sugárzásra vonatkozó határértéket, hogy ne kelljen leállítani az erőművet.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő kedden leszögezte: semmiféle környezeti esemény nem történt. Hozzátette:

a Tajsan atomerőmű megfelel a technikai előírásoknak,

a környezetében a sugárzás nem haladja meg a normálisnak tekintett szintet, a biztonság pedig szavatolt.

A China General Nuclear Power Corporation (CGN), amely az erőmű 70 százalékos többségi tulajdonosa egy hétfőn, a Global Times című kínai lapnak eljuttatott közleményben szintén tagadta a radioaktív nemesgázok szivárgásáról szóló híreket. Aláhúzták: mindkét reaktor működési indikátorai megfelelnek a nukleáris biztonsági előírásoknak, valamint az erőművekre vonatkozó technológiai elvárásoknak.

A Tajsan erőmű egyik reaktora 2018 decemberében, a másik pedig 2019 szeptemberében kezdte meg működését. Mindkettő

új típusú, európai nyomottvizes reaktor, amelyek közül jelenleg egyet Franciaországban, egyet pedig Finnországban építenek.

Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden úgy nyilatkozott az ügyben: figyelemmel kísérik a helyzetet és tájékoztatják a lakosságot a fejleményekről. Az atomerőmű mintegy 130 kilométerre található Hongkongtól, ahol a keddi jelentések szerint nem mértek az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzást.

Kína a világ egyik legnagyobb atomenergia-fogyasztója. A Nukleáris Világszövetség iparági szervezet adatai szerint az országban 50 reaktor működik és további 18 felépítése van tervben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában