politika

2019.04.24. 22:21

Kinevezte az új észt kormányt az elnök

Kinevezte szerdán Kersti Kaljulaid észt elnök a Jüri Ratas miniszterelnök vezette új, koalíciós kormányt, benne a Ratas által vezetett Észt Centrumpárttal, a nemzeti-konzervatív Pro Patria párttal, valamint a radikális jobboldali Észtországi Konzervatív Néppárttal (EKRE).

A helyi média jelentése szerint a Ratas vezette kormány április 29-én teszi le az esküt az észt parlamentben (Riigikogu).

Az Észt Centrumpárt, a Pro Patria párt és az EKRE április 8-án írta alá a koalíciós megállapodást, miután április 6-án bejelentették, hogy sikerült megállapodniuk a kormány összetételéről, amely szerint a 15 tárca közül minden egyes párt kap ötöt.

Bár az észt elnök először a március 3-i választásokon a legtöbb mandátumot szerző Észt Reformpárt vezetőjét, Kaja Kallast bízta meg kormányalakítással, a Riigikogu nem szavazott bizalmat az általa javasolt kormánynak. Noha Kallasnak sikerült megszereznie a kormányalakításhoz a Szociáldemokrata Párt (SDE) támogatását, nem sikerült megállapodásra jutnia a nemzeti-konzervatív Pro Patria párttal.

A választásokon a legtöbb mandátumot az Észt Reformpárt szerezte, szám szerint 34-et, míg a Szociáldemokrata Párt (SDE) 10 képviselői helyhez jutott, így nem sikerült többséget szerezniük a 101 fős parlamentben. Ezzel szemben a Centrumpárt 26, továbbá a vele koalícióra lépő, radikális jobboldali Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) 19, valamint a Pro Patria 12 mandátumával többségbe került a parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában