kárpátalja

2018.09.21. 12:46

Klimkin: Ukrajna semmilyen kompromisszumot nem fogad el a magyar állampolgárság kérdésében

Megjegyezte, hogy New Yorkban találkozik és tárgyal majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Ukrajna semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a magyar állampolgárság kérdésében Kárpátalján, az adott esetben nagyon következetesen fog cselekedni – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy csütörtök esti kijevi televíziós talkshow-ban.

A Prjamij ukrán tévécsatorna műsorában az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárság ügyében szó sem lehet kompromisszumról. Mint fogalmazott, „a lenni vagy nem lenni kérdéséről van szó, ami nem képezheti kompromisszum tárgyát”. Az adott esetben nagyon következetesen kell cselekednünk – tette hozzá.

A tárcavezető szerint többről van szó, mint „magyar útlevelek” kiadásáról, ahogy a (beregszászi magyar konzulátuson készült) videofelvételen látható. Arról van szó – mutatott rá – hogy „Kárpátalján egyes régiókban kevés Ukrajna van. El kell érnünk, hogy ott több Ukrajna legyen”.

Emlékeztetett, hogy a magyar falvakban és Beregszászon járva látta, hogy az óra ott a magyar időt mutatja, s ennek megfelelően a zászlók is magyarok, igaz – folytatta – nem állami lobogók, de mégiscsak az identitás jelképei. „De mikor ennél több történik, nagyon következetesen kell cselekednünk” – szögezte le az ukrán diplomácia vezetője.

Megjegyezte, hogy New Yorkban találkozik és tárgyal majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Azt is kifejtette, hogy azok a konzulok, akik honosítással foglalkoznak Ukrajnában, valójában nem is konzulok, hanem valamilyen más feladatokat látnak el.

A zn.ua ukrán hírportál pénteken idézte Pavlo Klimkin egy nappal korábbi Twitter-bejegyzését, amelyben a külügyminiszter azt írta, neki úgy tűnik, valaki őt Ukrajnában és külföldön nem értette meg. „A beregszászi konzulátuson készült botrányos videofelvétellel nem csak az állampolgárság osztogatása a probléma, hanem a felhívás, hogy azt titkolják el Ukrajna elől. Van miről beszélnünk, és mi cselekedni fogunk” – írta a külügyi tárcavezető.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán egy közösségi videomegosztón felvételt tett közzé, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum azt állította, a felvételhez saját forrásból jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában