háborús bűncselekmény

2018.05.16. 12:12

Klórgázt vetettek be egy támadás során Szíriában

Klórgáz-támadást hajtottak végre február elején a szíriai Idlíb tartományhoz tartozó Szarákib városában - közölte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerdán.

A hágai székhelyű szervezet jelentése szerint a laboratóriumi vizsgálatok az északnyugati szír tartományban vett környezeti minták alapján egyértelműen kimutatták a klórgáz nagy koncentrátumú jelenlétét. A kezelt betegek tünetei a vizsgálat eredményét kétséget kizáróan megerősítik – emelték ki.

A jelentéstevők nyilatkozatukban elítélték a mérgező vegyi anyagok fegyverként való használatát. Az ilyen cselekmények ellentmondanak a vonatkozó egyezményben rögzített vegyifegyver-használat tilalmának – húzták alá

A szervezet jelentésében arról nem foglal állást, hogy ki vetette be a tiltott vegyi anyagot.

Az ENSZ februári jelentése szerint tovább romlott a civilek helyzete azóta, hogy a világszervezet a hónap elején azonnali, legalább egy hónapos humanitárius tűzszünetre szólította fel a közel-keleti országban harcoló feleket. A nemzetközi szervezet emberi jogi helyzetről jelentő vizsgálóbizottsága szerint Szíria a háború alatt több mint két tucatszor vetett be különböző típusú vegyi fegyvert.

Mint írták, ezek az esetek háborús bűncselekményeknek tekinthetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában