Járvány

2021.03.02. 07:27

Kovács Zoltán a CNN-nek: az oltás nem politikai kérdés

Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Kiskunhalas, 2020. április 21. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkára a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén 2020. április 21-én. Ezen a napon Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkára meglátogatta az intézményt és elmonda, hogy a két és fél hét alatt elkészülõ kiskunhalasi járványügyi mobil kórház egy olyan mérnöki és kivitelezési bravúr, amely igazolja, hogy ilyen rövid idõ alatt is lehet kiváló minõségû és felszereltségû kórházat építeni. MTI/Bús Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Bús Csaba

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért használja Magyarország az Európai Unión kívüli vakcinákat, azt válaszolta: a kínai, valamint az orosz vakcinát is sok helyen alkalmazzák a világon, és Magyarország bízik a tudósaiban és orvosaiban, akik jóváhagyták ezeket az oltásokat.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

„Nyilvánvaló, hogy az uniós stratégia – összehasonlítva az izraeli, vagy akár az amerikai stratégiával – kudarcot vallott.

A brüsszeli bürokrácia nem tudott gyors és azonnali döntéseket hozni, és legalább két hónappal lemaradtunk” – mondta a magyar politikus. Hozzátette: mindenki tudja, hogy a harmadik hullámmal szemben – amely jelenleg Magyarországot is sújtja – az egyetlen ellenszer az oltások ütemének felgyorsítása. „Az a jó oltás, amit már beadtak.”

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország az oltások beszerzésével kapcsolatban is tartja magát az európai előírásokhoz.

„Egyetlen szabályt sem szegtünk meg, hanem kiterjesztettük a stratégiánkat a nem nyugati forrásokra is.”

A magyar kormány várakozásai szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina használatát néhány héten belül jóváhagyja az Európai Unió is – közölte.

Jelenleg az idővel versenyzünk, mert az újabb koronavírus-variánsok – mint a brit vagy a dél-afrikai mutáció – gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus – tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott: „A sürgősség határozza meg a magyar stratégiát.

Azt látjuk a számokból, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb”

– jelentette ki Kovács Zoltán.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan fogadta az orosz és a kínai vakcinát, Kovács Zoltán kifejtette: vannak, akik – ugyanúgy, ahogy korábban a nyugati oltások esetében is – szkeptikusak, de „azt látjuk: a magyarok megértik a lényeget, hogy az alól a pszichés nyomás alól, amelyben éltünk az elmúlt egy évben, csak az oltás segítségével szabadulhatunk fel”.

Az államtitkár hozzátette:

Orbán Viktor miniszterelnök – akit vasárnap oltottak be a kínai vakcinával – példát mutatott, hogy az országban minden elérhető oltás, amelyet magyar tudósok és orvosok engedélyeztek, megbízható és hatékony.

A magyar ellenzék keleti vakcinákkal szembeni tiltakozásával kapcsolatban Kovács Zoltán azt mondta: „Mindannyian tudjuk és látjuk, hogy a magyar ellenzék számára semmi sem drága. Ami azt illeti, az a stratégiájuk, hogy minél rosszabb az ország számára, annál jobb nekik.”

„Az a sok hazugság, ami az ellenzék részéről elhangzik a nem európai oltásokkal kapcsolatban, azt bizonyítja, hogy alapvetően oltásellenesek, félelmet és bizalmatlanságot gerjesztenek a lakosság körében” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részéről – válaszul a jogállamisági kritikákra – politikai döntés volt-e a még az Európai Unió által nem engedélyezett keleti oltások használata, Kovács Zoltán azt mondta: minden a kormány által meghozott döntés politikai döntés.

„Az elmúlt évtizedben számtalan kritikát és vádat kaptunk az európai bürokrácia minden sarkából. Ugyanakkor – például a gazdaság- és a szociálpolitika területén is – bebizonyítottuk, hogy vannak megoldások az úgynevezett európai megoldásokon kívül is” – fogalmazott az államtitkár.

Kovács Zoltán hozzátette: „A filozófiánk nagyon egyszerű. Mi vagyunk Európa, tehát nem Brüsszel feladata, hogy megmondja, mit tegyünk. Mi döntjük el, hogy mi a legjobb a magyaroknak, és a legfontosabb visszajelzés a választók döntése, akik Orbán Viktor kormányát háromszor is megválasztották, kétharmados felhatalmazással.”

Borítókép: Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén 2020. április 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában