Nemzetpolitika

2021.07.06. 22:47

Kövér László: óriási fejlődésen ment át a vajdasági magyar közösség

Óriási változáson ment át az utóbbi években a vajdasági magyar közösség, és míg korábban sokaknak azzal a dilemmával kellett szembenézniük, hogy elhagyják-e szülőföldjüket a boldogulás érdekében, mára megerősödtek, és sikeresek – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a szabadkai Pannon RTV-ben.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Kövér László, a magyar Országgyûlés elnöke és Zsemberi János, a Topolyai Sport Club (TSC) tulajdonosa, elnök-igazgatója (b-j) megtekinti a TSC Labdarúgó Akadémiát Topolyán 2021. július 6-án.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A házelnök kétnapos szerbiai látogatását összegezte a televíziós interjúban, amelyben kitért arra is, hogy nemzetpolitika és szomszédságpolitika szempontjából szerencsés csillagzat alatt áll Szerbia és Magyarország is. Mint mondta: van egy olyan anyaországi kormányzat, amely felismerte, komolyan vette saját alkotmányos kötelezettségét, hogy nemcsak az ország határain belül élő magyar polgárok iránt tartozik felelősséggel, hanem a nemzet egésze iránt.

„Ráadásul sikerült egy olyan anyagi hátteret is teremteni a gazdasági fellendüléssel, amely nagyságrendi, minőségi fejlődést jelentett az együttműködésben”

– tette hozzá, majd úgy folytatta: emellett „sikerült partnerre találni egy olyan szerbiai kormányzatban, amely a történelmi berögződéseken, régi, rossz hagyományokon hajlandó volt túllépni, és változtatni”.

„Megértette azt, amit mi is vallunk, hogy itt, Közép-Európában, egymás mellett, sokszor összekeveredve élünk, tehát nem tudunk és nem is szabad abban gondolkodnunk, hogy tiszta nemzetállamokat alakítsunk ki a magunk számára. Ezért aztán meg kellett tanulni az együttműködésnek, az együttélésnek azokat a formáit, amelyek arról szólnak, hogy Magyarország támogatja anyagiakban és erkölcsi vonatkozásban is azt a tizenhárom nemzetiséget, amely jelenleg Magyarország területén él, és Szerbia is támogatja a törekvéseiben azt a jelentős lélekszámú magyar közösséget, amely itt hosszú időn keresztül a kivándorlás, a menekülés gondolatával volt kénytelen foglalkozni”

– részletezte.

Kövér László elmondta: az évek óta tartó jó kapcsolat kiépítésében oroszlánrészt vállalt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, amely képes volt „a bizalom hídját kiépíteni a szerb politikai elittel, és ma úgy látom, hogy nem csupán taktikai vagy akár személyes szimpátiára épülő együttműködés, partnerség van Szerbia és Magyarország között, hanem stratégiai együttműködés a kölcsönös érdekek és értékek alapján”.

Azokhoz a vészterhes időkhöz képest, amikor a vajdasági magyaroknak az elvándorláson kellett gondolkodniuk, óriási fejlődésen ment át ez a közösség – tette hozzá.

„Nemcsak azért, mert Magyarországnak van egy koncepciózus, nemzetpolitikában gondolkodó vezetése, hanem ennek a vajdasági magyarságnak is van egy koncepciózus jövőképpel rendelkező, és a saját nemzete iránt elkötelezett vezetése”

– magyarázta.

Kövér László kifejtette, hogy Szerbiának jelen pillanatban a legfontosabb nemzetpolitikai feladata a teljes jogú európai uniós tagság elérése.

„Mi pedig ebben szeretnénk minden segítséget megadni, és nem csupán barátságból, vagy azért, mert valamilyen viszonzást várunk ezért cserébe, hanem azért, mert ez a mi nemzeti érdekeinkkel is teljes mértékben egybevág. Mi azt szeretnénk elhitetni az Európai Unió vezetőivel, arra szeretnénk ráébreszteni a vonakodó tagállamok politikusait, hogy nem csupán Magyarország, vagy tágabban véve Közép-Európa stratégiai érdeke a Nyugat-Balkán, és benne Szerbia európai uniós integrációja, hanem az egész Európa stabilitásának a záloga a jövőre nézve” – magyarázta.

„Bizonytalan világban élünk, Európa maga is elbizonytalanodott, talán éppen ez is okozza azt, hogy lelassult a bővítés, az újraegyesítés folyamata, de ezen túl kell lépni és olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, (.) hogy végre kimondhassuk, hogy Európa a szó szoros értelmében tényleg újra egyesült egy szabad, független, de együttműködésre kész nemzetállamok közösségében megtestesülő Európai Unióban”

– fűzte hozzá.

Az Országgyűlés elnöke kétnapos szerbiai útjának második napján, kedden Újvidéken a vajdasági magyar fiatalok szerbiai továbbtanulási lehetőségeiről tárgyalt, majd Topolyán és Szabadkán tekintett meg fejlesztéseket. Útja során elmondta, úgy látja, a koronavírus-járvány ellenére a beruházások kivitelezése megfelelően haladt.

Borítókép: Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Zsemberi János, a Topolyai Sport Club (TSC) tulajdonosa, elnök-igazgatója (b-j) megtekinti a TSC Labdarúgó Akadémiát Topolyán 2021. július 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában