Ország-világ

2021.05.06. 10:32

Gulyás Gergely: elsőként szereztük vissza a szabadságunkat Európában (videó)

Néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A 16–18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt az oltásokkal kapcsolatban – tette hozzá.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A jövő év elejére kapaszkodhatunk vissza oda gazdaságilag, ahol a járvány előtt voltunk. A kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedést tervez az idei évre, a 2022-es költségvetés legfontosabb célkitűzése pedig a további dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az Origo beszámolója szerint. A tárcavezető hozzátette:

az államadósság csökkentése is biztosított a következő időszakban.

Ezen alapul a védekezési stratégia

A miniszter arra is kitért, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült a járvány harmadik hullámát megtörni. Ez tette lehetővé, hogy az újraindítás folytatódjon és hogy újra igénybe lehet venni a szolgáltatásokat.

Hazánk Európában elsőként kaphatta vissza a szabadságát, ami még nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét.

Egész Európában arról zajlik vita, hogy hol szabad és hol nem szabad oltott és be nem oltott állampolgárok között különbséget tenni – fejtette ki a miniszter, hozzátéve: Magyarország annyiban van előnyös helyzetben ebben a vitában, hogy több mint félmillió ember mondta el a véleményét a kérdésben az internetes konzultáció során. Az emberek arról döntöttek, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azok élvezhessenek előnyöket. Ezen alapul ma a védekezési stratégia – emlékeztetett a miniszter.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy

a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan fenn fognak maradni, ez koncertekre, szállodákra, szórakozóhelyekre, fesztiválokra, éttermekre és sporteseményekre egyaránt érvényes.

Arról is szólt, hogy a jövő héttől átlagosan hetente körülbelül 120–180 ezer Pfizer- és Moderna- első körös vakcina áll majd rendelkezésre.

Üzleti érdekek

Az oltóanyagokkal kapcsolatos nemzetközi vitákban a gyártók részéről komoly üzleti érdekek merülnek fel, ezért Magyarországon szigorú vizsgálatot követően történik az oltóanyagok engedélyezése – közölte a miniszter. Arról is beszélt, hogy az oltásellenességnek két formája van: az egyik az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt kételyt, a másik generálisan utasítja el az oltást, de a végeredmény mindig ugyanaz, hogy aki nincs beoltva, az a vírusnak ki van téve.

Gulyás Gergely tájékoztatott arról a múlt péntek óta érvényes intézkedésről, hogy ha valaki Magyarország területére lép, védettségi igazolvány felmutatásával mentesül a kötelező karantén alól, és nemsokára a 18 év alatti, felnőttekkel utazó fiatalokra is vonatkozik majd ez az enyhítés.

Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal tudjon kétoldalú megállapodást kötni, így a kapott vakcina típusától függetlenül mindenki eljuthat nyaralni ezekbe az országokba

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a déli államok már most egyértelművé tették, hogy mindenkit be fognak engedni a nyári hónapok folyamán. Szavai szerint ez segíthet abban, hogy az emberek ne nyugati vakcinákra várjanak az utazás lehetősége miatti félelem okán.

Így támogatják az önkormányzatokat

A kormány döntött az önkormányzatok támogatásáról is. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy jelentős adócsökkentéseket hajtottak végre, ami a kis- és középvállalkozásokat érintette kedvezően, hiszen a kkv-k iparűzési adóját egy százalékban határozták meg, ennek köszönhetően mintegy 150 milliárd forintnyi forrás maradhatott náluk.

Az állam az önkormányzatok megkeresésére tárgyalt a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések vezetőivel, így e települések a kieső iparűzésiadó-bevétel összegével megegyező támogatást kaptak. A nagyobb települések számára a kormány arányos és méltányos módon majdnem 23 milliárd forintnyi támogatásról döntött.

A döntésnek semmilyen politikai motivációja nem volt – szögezte le a tárcavezető. Tájékoztatása szerint az adóerő-képesség, az adóbevételek, valamint az általános önkormányzati költségvetési helyzet alapján határoztak meg három kategóriát, amelyek szerint a leggazdagabb önkormányzatok fejlesztési támogatást fognak kapni. – A második kategóriába tartozó önkormányzatoknál a kieső iparűzési adó 75 százalékát térítjük meg, míg a legszegényebb településeknél ez az összeg száz százalék, tehát teljes megtérítést biztosítunk – ismertette a miniszter.

„Gyurcsány a jelölt”

Annak kapcsán, hogy Magyar György fiának az Európai Bizottság egyik főigazgatósági munkatársi pozíciójába történő kinevezésére Deutsch Tamás (Fidesz) élesen reagált, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a baj nem azzal van, ha valakinek kritikus véleménye van a kormányról, sőt még azzal sincs, ha ezek a vélemények rendkívül szélsőségesek. Az Európai Bizottság viszont kizárólag ezeknek a véleményeknek ad teret és a magyar ügyekben is ezeket a véleményeket tartja szem előtt – mutatott rá.

Az azzal összefüggésben feltett kérdésre, hogy több önkormányzat ellen is eljárást indított a fővárosi kormányhivatal, a miniszter azt hangsúlyozta, hogy a költségek növelésének tiltása az önkormányzatokra is érvényes volt, így sem parkolási díj, sem lakbér, sem kommunális adó, sem közterület-használati díj emelésére nincs mód a járvány ideje alatt, s ha ezeket megszegték az önkormányzatok jogellenesen, akkor az eljárás jogos volt.

Gyurcsány Ferenc feleségének miniszterelnök-jelöltségéről Gulyás Gergely azt mondta,

érdemben Gyurcsány Ferenc a jelölt.

A vakcinák ügyében a miniszter arról beszélt, hogy minden alapot nélkülöznek a Sinopharm és a Pfizer oltóanyagával kapcsolatos híresztelések, amelyek szerint egy esetleg harmadik oltás beadására van szükség. Gulyás Gergely nyomatékosította:

a vakcinák megfelelő védettséget nyújtanak, ezt a Semmelweis Egyetem kutatásai is igazolják.

Nem etikus kampányt csinálni a halottakból

Kérdésre a miniszter azt is elmondta, hogy a vírus szennyvízben lévő örökítőanyagának vizsgálatai azt mutatják, hogy a fertőzés mértéke a budapesti kerületek többségében csökken, egyelőre nem látható az, hogy a nyitásnak drámai következménye lenne.

A KSH adataira reagálva Gulyás Gergely elmondta, a spanyolnátha óta nem volt az emberiség hasonló pandémiás helyzetben. Szavai szerint

Magyarország a halálozási adatok tekintetében Európában a középmezőnyben van, ha a többlethalálozást vesszük alapul.

– Kerüljük az ezzel kapcsolatos politikai vitákat, mert az egészségügyi dolgozók munkáját nem helyes kritizálni, az emberek halálából pedig nem etikus kampányt csinálni – jelentette ki a miniszter.

Újabb szabály jöhet

Arra a kérdésre, hogy miért nem ismerik el a hatóságok azokat az oltásokat, amelyeket a magyar állampolgárok külföldön vettek fel, a tárcavezető elmondta: ez nem csak magyar probléma, mivel a külföldi igazolásoknak nincs egységes rendjük. A különböző országok egyelőre jellemzően csak az általuk kiállított védettségi igazolványokat fogadják el.

Hazánk annyival van előnyben, hogy kétoldalú megállapodásokat köt, és ahol megkötöttük a kétoldalú megállapodásokat, ott elfogadjuk a más ország által elfogadott védettségi igazolványokat is

– magyarázta.

Arra, hogy miképpen juthat védettségi igazolványhoz az a magyar állampolgár, akit külföldön oltottak be koronavírus ellen, illetve hogyan jut védettségi igazolványhoz az a kettős állampolgár, akit külföldön oltottak be, a tárcavezető arról tájékoztatott: a kormány magyar állampolgárokat tart számon, tehát a kettős állampolgárok is ugyanolyan diplomáciai védelmet élveznek. Az oltásoknál viszont – folytatta – az számít, hogy az adott személy hol kapta az oltást,

így védettségi igazolványt egyelőre annak tudunk adni, aki Magyarországon kapott oltást, függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgár.

A miniszter emlékeztetett: idehaza az első oltást követően állítják ki a védettségi igazolványt, ám jelenleg a kormány előtt van egy olyan előterjesztés is, hogy aki a második oltást nem adatja be magának, azok számára a védettségi igazolvány érvényét veszti.

– Azt reméljük, hogy az összes környező országgal sikerül kétoldalú megállapodást kötni a magyar védettségi igazolványok elfogadásáról – válaszolta egy kérdésre. Ezenkívül a kormány azokkal az országokkal is igyekszik megállapodni, ahol tömegesen nyaralnak magyarok, valamint mindazon országokkal, amelyeknél van erre hajlandóság.

A kormány nem tervezi, hogy pénzzel ösztönözze az oltást, többletjogokat a védettségi igazolvány biztosít – válaszolta egy kérdésre.

Ezt nem tervezi a kormány

A magyar–ukrán viszonyról elmondta, hogy Magyarország harcolt az ukrán vízumliberalizációért, amelyre a válasz a nemzetiségi jogokat súlyosan sértő ukrán nyelvtörvény lett.

A magyar kormány addig blokkolni fogja Ukrajnának a NATO-val való kapcsolatát, ameddig a nyelvtörvény életben van.

A járvány miatt a határok lezárásával 2020-ban a migrációs nyomás csökkent, de a vírus visszaszorulásával ez a nyomás a korábbinál is erősebben visszatérhet – mondta. Az adatok szerint idén az első négy hónapban annyian próbáltak illegálisan bejutni az országba, mint tavaly egész évben.

Borítókép: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy korábbi sajtótájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában