Ország-világ

2020.09.22. 11:08

Operatív Törzs: 10 napra csökkent a házi karantén időtartama (videó)

Most a fiatalok, a 20-25 évesek között terjed leginkább a vírus – hangzott el a védekezésért felelős Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília a tájékoztató elején ismertette, hogy a kedd reggeli adatok szerint 633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elvégezett PCR-tesztek száma meghaladta a 630 ezret.

Kitért rá, hogy

a fiatalokat, a 20-25 éves korosztályt érinti továbbra is a vírus.

Tervszerűen kell védekeznünk továbbra is. Szigorúan kell viselni a maszkot – szögezte le.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy hétfőtől 23 óra után bezárnak a szórakozóhelyek, vendéglátóegységek, ezzel is megakadályozva a fiatalok csoportosulását.

Finomhangolás történt az eljárásrendben: a háziorvos bárkinél, akit gyanús esetnek vél, minden korlátozás nélkül kérheti a PCR-vizsgálatot. Egyetlen lényeges változás, hogy 10 napra csökkent a házi karantén időtartama – tette hozzá az Origo tudósítása szerint.

Müller Cecília elmondta, hogy az eljárásrend szabályozza a vírussal kapcsolatos szükséges eljárási módokat.

„Ez egy komplett összefoglaló. Akik részére ezt kiadtuk, azok pontosan értik, mi a teendőjük” – jegyezte meg.

„Továbbra is a vírus közösségben való terjedésének megakadályozása a cél (így az iskolákban, óvodákban). Helyben kell izolálni” – tette hozzá.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeletes központjának helyettese elmondta, aki az ország határához érkezik, az eddigi 14 nap helyett 10 napra kerül hatósági házi karanténba. Külföldiek kizárólag engedélyekkel léphetnek be az országba, azt követően karanténba kerülnek.

Az elmúlt 24 órában összesen 3062 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így a mai napon több mint 22 ezren vannak karanténban.

Kiss Róbert ismertette, hogy 22 esetben intézkedtek azért, mert a tömegközlekedésen helytelenül, vagy nem viselte valaki a maszkot. Bevásárlóközpontban 27 esetben intézkedtek helytelen maszkhasználat miatt. Kiss Róbert azt kérte, mindenki fokozottan tartsa be a szabályokat.

Kérdésre válszolva Kiss elmondta, hogy a rendőrség fokozatosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását. „Az intézkedéseink differenciáltak, így helyszíni bírságot csak súlyosabb vagy ismételt esetben alkalmazunk” – ismertette.

Müller Cecília a PCR-tesztekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy gyanús, valószínűsített, igazolt fertőzött esetében meg van határozva az eljárásrendben, hogy mit kell tenni.

„Minden gyanús esetben elrendelheti, sőt kérem, rendelje el a PCR-tesztet a háziorvos”

– mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos aláhúzta, hogy autóval történő utazás esetén a maszk viselése elegendő védelmet biztosít, ha az utasok tünetmentesek.

Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy több szakvélemény szerint

a D-vitamin napi szedése segít a vírus ellen.

„Alapvető járványügyi tétel, hogy ha valaki pozitívvá válik, az egy igazolt eset. Betegnek tekintjük, még ha nem is mutat tüneteket” – emelte ki Müller Cecília.

„Ha valaki kontaktként kerül hatósági házi karanténba, és tüneteket nem mutat, akkor 10 nap múlva visszatérhet az iskolába. Aki tüneteket mutat, az gyanús esetnek számít, neki hívnia kell a háziorvosát” – ismertette Müller Cecília kérdésre válaszolva.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy

a legtöbb vizsgálat térítésmentes.

A NNK-nál 3 százalék körül volt azoknak a vizsgálatoknak az aránya, amelyet a külföldről hazatérők kértek.

Müller Cecília elmondta, hogy akiben felmerül a gyanú a koronavírussal kapcsolatban, semmiképpen ne menjen a rendelőbe, hanem hívja fel a háziorvosát. Amennyiben fennáll a gyanú, akkor az OMSZ mintavételi egységeivel házhoz megy.

„Ne gyülekezzenek sokan az orvosi várótermekben!”

– szögezte le.

„Próbáljuk több bejáraton beengedni gyermekeket, hogy ne alakuljon ki torlódás. Több helyen kell mérni az iskolások hőmérsékletét” – válaszolt Müller Cecília arra a kérdésre, hogyan kell majd mérni az iskolások hőmérsékletét október 1-jétől.

„Egyelőre fontosnak tartjuk, hogy egy orvosi vizsgálat történjen annak érdekében, hogy egy egészséges gyermek visszamehessen az iskolába, a szülőknek nem dolga ezt megállapítani” – válaszolt az országos tisztifőorvos arra a kérdésre, igazolhatja-e a szülő azt, ha a gyerek náthás.

Az országos tisztifőorvos szerint mára sok ismeret összegyűlt a virológusok, tudósok, járványügyi szakemberek által a koronavírusról és a kórokozóról.

„Ez a vírus az influenzával ellentétben a teljes szervezetet igénybe veszi, gyulladást képes létrehozni. Bizonyos értelemben egy ellenálló kórokozó. A betegség lefolyása éppen ezért rendkívül széles határok között mozog. Vannak tünetmentes lefolyású esetek, és súlyos esetek is” – emelte ki Müller Cecília.

Úgy vélte, a koronavírussal kapcsolatos tudás nagy mértékben gyarapodott, a gyógyítás sokat fejlődött tavasz óta, azonban azt nem lehet előre megmondani, hogy ha egy adott személy megfertőződik, nála hogyan fog lefolyni a betegség.

„A legbiztonságosabb az, ha nem kapjuk el a vírust, és ennek érdekében minden előírást betartunk” – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs korábbi adásából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában