Ország-világ

2020.10.28. 11:42

Müller Cecília: a magyar egészségügy bírja a terhelést, mindenkit ellátnak, aki rászorul (videó)

A hazai egészségügyi ellátórendszer nem túlterhelt, bírja a megpróbáltatásokat, a védekezés pedig tervszerűen zajlik. Nőtt a tesztelési kapacitás, a háziorvosokhoz folyamatosan érkeznek az influenza elleni vakcinák. A legfrissebb járványügyi hírekről számolt be az Operatív Törzs.

Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közzétett képen védõfelszerelést viselõ orvos ellát egy beteget a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított osztályon a fõvárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án. MTI/Árvai Károly/kormany.hu

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Árvai Károly

Az elmúlt 24 órában 2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 43 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1578 főre emelkedett, 17 098-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 47 257 fő. Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 35%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Az egészségügy felkészült, senki nem marad ellátás nélkül

Müller Cecília kifejtette: az egészségügyi ellátórendszer továbbra is rendelkezésre áll mindenkinek, akinek szüksége van rá. A második vonalba pedig beléptek az egyetemi klinikák, ahol szintén folyik az ellátás. A védekezés tervszerűen zajlik.

Sok ország szembesült azzal, hogy az egészségügyi ellátórendszere túlterhelődött, nálunk erről nincsen szó, Magyarországon továbbra is mindenki megkapja a szükséges ellátást.

Minden elhunyt szerepel a statisztikában

Az országos tiszti főorvos egy tegnapi sajtóhírre reagálva kifejtette: nincs olyan koronavírus következtében elhunyt beteg, aki ne szerepelne a statisztikában. Arra kérte a sajtótermékeket, ne vegyenek át ellenőrizetlen híreket, hiszen éppen elég feszültséget okoz a járvány.

Azt javasolta: mindenki figyelje az autentikus hírforrásokat, így például a koronavirus.gov.hu-t és a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalát, amelyek megbízható információkat tartalmaznak.

Folyamatosan nő a tesztelési kapacitás

Kijelentette:

ezentúl az Országos Vérellátó Központ is részt vesz a laboratóriumi vizsgálatokban. Már egymillió fölött van az elvégzett tesztek száma

– fűzte hozzá Müller Cecília. Jelenleg 73 óvodában van rendkívüli szünet – mondta.

A szociális intézményeket folyamatosan vizsgálják, annak érdekében, hogy a vírus ne jusson be ezekbe – folytatta. Jelenleg az 1600 intézmény közül 96-ban van jelen a koronavírus, ezek közül 6 olyan van, amely tavasszal is érintett volt. A gondozottak mindössze 6 százaléka fertőzött koronavírussal – ismertette. Jelenleg két intézmény van, ahol a vírus erősen jelen van.

Mindenkinek jut elég influenzaoltás

Müller Cecília kifejtette: az influenza elleni vakcinák kiszállítása folyamatos a háziorvosokhoz, így mindenkinek jut elég oltóanyag. Naponta általában 10-15 beteg beoltására vállalkoznak az orvosi rendelőkben, amiatt, hogy ne alakuljon ki tömeg – hangsúlyozta.

Hozzátette: magyar és külföldi vakcina is rendelkezésre áll, így senki nem „lemaradni” az oltásról, annyit szállítanak ki, amennyi szükséges lesz. Jelenleg 104 ezer vakcina áll rendelkezésre.

A beoltás után még két hét kell a védettség kialakulásához, az influenzaidőszak csak később tetőzik, így bőven van még ideje az embereknek beoltatni magukat

– emelte ki.

Életbe léptek a szigorúbb karanténszabályok

Kiss Róbert rendőr-alezredes elmondta, hogy tegnap érvénybe lépett a karanténszabályokat is szigorító törvény. Példaként említette:

abban az esetben, ha valaki ismételten vagy a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó maszkot felvenni, a törvény lehetőséget enged 150 ezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására is.

A rendőrség arányosan, törvényesen látja el a feladatát, szankciót is így szab ki – tette hozzá.

Kiemelte, hogy szigorodtak a maszkviseléssel kapcsolatos büntetések, ezért azt kérte, mindenki tartsa be a maszkok hordásával kapcsolatos előírásokat.

Az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 68 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek. Az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbe lépése óta 1354 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a napi esetszám legutóbb 56 volt, 7 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Az alezredes kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-i bevezetése óta eddig 2050 esetben intézkedtek védelmi szabályok megszegése miatt, ebből 1073 esetben figyelmeztettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában