Járvány

2020.05.23. 10:44

Operatív Törzs: a honvédség szerepe nélkülözhetetlen a járványhelyzetben (videó)

Már közel ezer idősotthon fertőtlenítését és vírusmenetesítését végezte el a honvédelem – közölte Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a legfrissebb tájékoztatón.

Forrás: M1 / Youtube

35 új koronavírusos beteget regisztráltak Magyarországon, hat idős ember halt meg a Covid-19 fertőzésben, és 21-en vannak lélegeztetőgépen – hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára közölte:

már közel ezer idősotthon fertőtlenítését és vírusmenetesítését végezte el a honvédelem.

Arról is tájékoztatott, hogy megkezdték az intenzívebb toborzást. A munkájukat elvesztett jelentkezők hat hónapos kiképzésen vesznek részt, és 164 ezer forintos bruttó fizetést, valamint költségtérítést kapnak – írja a Magyar Nemzet.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a kiképzés eskütétellel ér véget. A fél éves kiképzés után vissza lehet térni a civil életbe, vagy újabb fél évvel meghosszabbíthatja a szolgálatot, de a legjobbaknak hivatásos katonai életpályát ajánlanak fel. Ezért bátran ajánlom a fiataloknak, hogy válasszák a katonai hivatást.

A Magyar Honvédség az ország legnagyobb munkáltatója is részt vesz a munkahelyteremtésben.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, első alkalommal haladja meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttek számát. A határokon mindenhol kiegyensúlyozott a forgalom, tegnap óta a román határon újabb öt átkelőhelyet nyitottak meg. Az osztrák határon egy 4 napnál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában lehet belépni. 948 a karantén-applikáció aktív felhasználóinak száma.

Szlávik János infektológus főorvos kiemelten fontosnak nevezte, hogy mivel tudjuk kezelni a Covid-betegeket.

Már nálunk is elérhető a japán eredetű orvosság, a favipiravír, amivel a közepesen súlyos betegeket kezelik.

Az infektológus elmondta: összesen három oltóanyagot fejlesztenek a magyar kutatók. Hangsúlyozta: a felső légúti betegségben szenvedő kisgyermekeket nem ajánlatos óvodába vinni.

Folyamatosak a tárgyalások a szomszéd államokkal a határátlépésről.

Szlovákiával még nincs megegyezés a könnyítésről – közölte Lakatos Tibor rendőr ezredes. Hozzátette, ha kell a kormány rendelettel fogja szabályozni a határátlépést.

Szlávik János szerint a krónikus felső-légúti fertőzött gyerekek ne menjenek közösségbe, de semmilyen betegséggel ne menjünk el otthonról.

A koronavírus nem csak a tüdőt támadja, hanem az egész szervezetet. Apró vérrögök juthatnak el az agyba, a szívbe, a tüdőbe, a vesékbe és a bőrbe is, gyakran ezek járnak végzetes következménnyel – tudatta Szlávik főorvos.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva közölte:

a karanténba vonulás szabályai nem változtak, így aki magyar állampolgárként hazatér, 14 napig hatósági házi karanténba kell vonulnia.

Ez alól kivétel a határ menti munkavállalókat, valamint az iskolába járó gyermekeket érintő könnyítések, továbbá azok az Ausztriából hazatérők magyar állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi negatív koronavírus teszttel rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában