Ország-világ

2021.07.16. 16:27

Kritikus a helyzet Németországban: száz fölé emelkedett az áradások halálos áldozatainak száma

Száz fölé emelkedett a németországi áradások halálos áldozatainak száma a hatóságok pénteki adatai szerint.

A pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvõ Schuld településen 2021. július 16-án, a megáradt Ahr folyó visszahúzódása után. Az özönvízszerû esõzés miatt az ország nyugati részén fekvõ Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket. A természeti katasztrófában megsemmisült számos lakóépület, és legkevesebb 80 ember életét vesztette, több tucat ember hollétérõl nem tudni.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Sascha Steinbach

A természeti katasztrófa az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartomány és Észak-Rajna Vesztfália tartomány egy részét sújtotta.

Észak-Rajna-Vesztfáliában 23 városban és járásban küzdenek áradással. A legdrámaibb helyzet pénteken a Köln melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében alakult ki. Ott az alámosások miatt összeomlott több lakóház és egy középkori eredetű épületegyüttes, a blessemi vár egy része.

A helyzet „nagyon kritikus” és áttekinthetetlen, halottak biztosan vannak, de még nem tudni, hogy mennyien vesztek oda

– nyilatkozott Herbert Reul tartományi belügyminiszter, akinek szülővárosában, az ugyancsak Köln melletti Langenfeldben is számos épület víz alá került.

Armin Laschet tartományi miniszterelnök a belügyminiszterrel Düsseldorfban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában legalább 43-an haltak meg az utóbbi napokban az áradások miatt.

A kár nagyságát még felbecsülni sem lehet, mert nagy területek még víz alatt vannak. A rászorulók gyors segítségre számíthatnak, főleg azok, akik elveszítették otthonukat

– mondta a kereszténydemokrata (CDU) politikus.

Az Ahr folyó áradása következtében megrongálódott lakóházak a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 16-án.
Fotó: Sascha Steinbach / MTI / EPA

Kiemelte: jó hír, hogy a katasztrófa sújtotta dombos vidéken végigkanyargó patakok és kisebb folyók duzzasztására épült völgyzáró gátak jó állapotban vannak és bírják a nyomást. Egyedül a Bonn térségében fekvő Euskirchen melletti Steinbach patak völgygátjánál fenyeget szakadás, ott már ki is ürítették az elöntéssel fenyegetett településeket. Több ezer embernek kell elhagynia az otthonát.

Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke Mainzban elmondta, hogy

a tartományban péntek kora délutánig 63 halálesetet regisztráltak. Az áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, ahogy egyre több helyre jutnak be a mentőalakulatok.

A természeti csapás „nemzeti katasztrófa” – mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus, kiemelve, hogy a pénteki az eddigi legrosszabb nap, folyton egyre újabb áldozatokról és károkról érkeznek jelentések. Sok embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, a mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak, egyedül a helikopteres egységek több mint 320 embert szállítottak biztonságos helyre.

A pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 16-án, a megáradt Ahr folyó visszahúzódása után.
Fotó: Sascha Steinbach / MTI / EPA

A kormányfő elmondta, hogy az emberek életének védelme mellett a károk felmérésére és az újjáépítés előkészítésére összpontosítanak. A helyreállítás igen hosszú folyamat lesz, sokáig foglalkoztatja majd Rajna-vidék-Pfalz lakosságát – mondta.

Fölcsuszamlás nyomán keletkezett kráter a Köln város melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében 2021. július 16-án.
Fotó: MTI / AP

Mindkét tartományi miniszterelnök és számos vezető szövetségi politikus is a klímaváltozással hozta kapcsolatba a természeti csapást pénteki nyilatkozataikban. Svenja Schulze szövetségi környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: törvénybe kell foglalni, hogy az alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös feladata. Mint mondta, ebből az is következik, hogy az alkalomszerű akciók helyett állandó, szilárd pénzügyi alapra kell helyezni a klímaváltozás következményeitől, például áradásoktól, árvizektől sújtott települések költségvetési támogatását.

Az áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállítva a hét eleje óta Németország felett kering, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott.

Ez a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem fordult elő, és több szakértő szerint valószínűleg a globális éghajlatváltozásnak tulajdonítható.

Belgiumban legalább 15 halálos áldozata van a heves esőzések okozta áradásoknak

Legalább 15-en meghaltak, legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 21 ezer ember maradt elektromos áram nélkül a napok óta tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradások miatt Belgiumban, az ország déli részén a folyók kiléptek medrükből, sokakat evakuáltak.

A pusztítás nyomait nézi egy férfi a belgiumi Verviers-ben történt áradást követően 2021. július 16-án.
Fotó: Francisco Seco / MTI / AP

Luxemburgban szintén ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat, Hollandiban katasztrófahelyzetet hirdettek.

Borítókép: a pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 16-án, a megáradt Ahr folyó visszahúzódása után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában