Arianespace

2019.07.11. 07:30

Kudarccal végződött egy rakétaindítás Francia Guyanában

Kudarccal végződött csütörtök reggel egy Vega típusú hordozórakéta indítása fedélzetén az Egyesült Arab Emírségek Falcon Eye 1 nevű katonai műholdjával a Francia Guyanában levő kourou-i űrközpontból.

Az Arianespace európai űrkutatási vállalat szóvivője szerint két perccel az indítás után komoly hiba lépett fel, ami a küldetés kudarcához vezetett. „Az Arianespace nevében bocsánatot kérek ügyfeleinktől, amiért elvesztettük a rakományt” – mondta Luce Fabreguettes.

Hozzátette, hogy a történtekkel kapcsolatban pontosabb információkat néhány órán belül tudnak közölni a repülési adatok előzetes kiértékelését követően.

Értesülések szerint a hordozórakéta röviddel a startot követően a tengerbe zuhant. Az indítást egyébként korábban a rossz időjárási körülményekre tekintettel kétszer is el kellett halasztani.

A Vega hordozórakéta a legkisebb teherszállító rakéta az Arianespace eszköztárában. Ez az első eset, hogy sikertelen lett volna az adott típus indítása. A vállalat emellett európai Ariane 5 és orosz Szojuz rakétákat is használ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában