ebola

2019.11.28. 11:13

Lázadó milicisták támadtak egy betegeket kezelő központra Kelet-Kongóban

Három egészségügyi dolgozót meggyilkoltak.

Lázadó milicisták támadtak egy ebolás betegeket kezelő központra, és meggyilkoltak három egészségügyi dolgozót Kelet-Kongóban, aminek következtében újra erőre kaphat a járvány a polgárháborús övezetben – írta közösségi oldalán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Egy helyi tisztviselő elmondta, hogy

a Mai-Mai nevű lázadó milícia fegyveresei rohanták le a WHO bázisát Biakato településén.

Meghalt egy civil is, míg a kongói fegyveres erők megölték az egyik támadót, két másikat pedig őrizetbe vettek.

Az esetet megelőzően a WHO figyelmeztetést adott ki, hogy embereik hagyják el a bázist, különben a legrosszabbra, súlyos erőszakos cselekményekre számíthatnak.

Nem ez volt az első ilyen támadás azok ellen az egészségügyi dolgozók ellen, akik az országban tomboló ebolajárványnak igyekeznek gátat szabni.

A térségben számos fegyveres szervezet tevékenykedik, amely egy része úgy véli, hogy az ebola elleni küzdelem csupán a hatalom „politikai huncutsága”.

A tavaly kitört ebolajárványnak eddig már több mint 2100 halálos áldozata van.

A kór főképpen a háborús konfliktus sújtotta térségekben szedi áldozatait, ahol mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért.

Ilyen körülmények között az egészségügyi dolgozók nem jutnak el a lakossághoz, hogy kezeljék őket.

Az utóbbi hónapokban valamelyest csökkent a megbetegedések száma. Korábban akkor volt több járványos eset, amikor támadás érte az egészségügyi központokat és az ott dolgozókat, továbbá elmaradtak a védőoltások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában