Járvány

2021.04.28. 14:43

Lazítanak a járványintézkedéseken Lengyelországban

Fokozatosan lazítanak Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseken májusban, első lépésként szombattól megnyitják a gyermekek és a fiatalok szervezett csoportjai számára a sportlétesítményeket, jövő héttől pedig megnyílnak a bevásárlóközpontok.

A Mateusz Morawiecki kormányfő és Adam Niedzielski egészségügyi miniszter részvételével megtartott értekezleten ismertették a korlátozások feloldására vonatkozó, május végéig szóló előzetes ütemtervet.

Morawiecki és Niedzielski a javuló járványhelyzetre utalva ismertette a tervezett lépéseket, amelyeken azonban az aktuális fertőzöttségi adatoktól függően még módosíthatnak.

Az e héten a legtöbb lengyel vajdaságban már újranyitott fodrászatok és kozmetikai szalonok után szombattól a jelenlegi 25-ről 50 főre emelik a szabadtéri csoportos sportolás résztvevőinek engedélyezett létszámát. Aznap a fedett sportlétesítmények, az uszodák a fiatalok szervezett csoportjai számára nyílnak meg, legfeljebb ötven százalékos foglaltság mellett.

A május 3-ai állami ünnephez kapcsolódó hosszú hétvége után, keddtől létszámkorlátozás mellett megnyílnak a múzeumok, a nagy területű barkács- és bútorboltok, a bevásárlóközpontok. Az általános iskolák első-harmadik osztályai országszerte áttérnek a vegyes oktatásról a hagyományosra.

Május 8-tól megnyílnak a szállodák, ötvenszázalékos foglaltság mellett.

Május 15-től megszűnik a szájmaszk köztéri viselésének kötelessége, ennek feltétele azonban, hogy a százezer főre eső napi fertőzések száma ne haladja meg tizenötöt.

Aznap újból nyithatnak az éttermek kerthelyiségei, ötven százalékos foglaltság mellett működhetnek a szabadtéri mozik és színházak, és szintén a szabad ég alatt, 25 fős létszám mellett rendezhetők például az esküvői vagy az elsőáldozás utáni lakomák. A sportmérkőzések közönség jelenlétében rendezhetők, a nézőtér 25 százaléka lehet foglalt.

Május 17-től az általános iskolák felsőbb osztályai és a középiskolák távoktatásról vegyes oktatásra térnek át. A tanév legvégén, május 31-tól minden fokon visszatérhet a hagyományos oktatás.

Május 29-én létszámkorlátozás mellett megnyílnak az éttermek, a mozik és a színházak, valamint a sportlétesítmények.

Morawiecki azon újságírói kérdésre válaszolva, hogy bizonyos szolgáltatások igénybevételét az elvégzett oltáshoz kötik-e, elmondta: a kormány jelenleg új, „az oltási kampányban minél szélesebb részvételre ösztönző mechanizmusokon” dolgozik.

Lengyelországban jelenleg a határátkeléskor szükséges az oltási igazolás. Ez negatív vírusteszttel, illetve a pozitív vírusteszt utáni karantén végéről szóló igazolással is helyettesíthető.

Folyamatosan csökken a fertőzések száma, szerdai adatok szerint egy nap alatt 8895 új fertőzést mutattak ki. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 179 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 457 ember hunyt el.

Jelenleg 25 591 fertőzött szorul kórházi kezelésre, ez 5115-tel kevesebb mint egy héttel ezelőtt.

A mintegy 31 millió felnőtt, vagyis a Covid-19 elleni oltásra jogosult lakost számláló Lengyelországban szerdáig több mint 10,7 millió oltást adtak be, ezen belül több mint 2,7 millió ember már teljes oltásban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában