konfliktus

2019.02.27. 09:51

Lelőtt két indiai harci repülőgépet a pakisztáni légierő

A súlyos incidens azzal kezdődött, hogy három pakisztáni harci gép a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét támadta.

Forrás: AFP

Fotó: Tauseef MUSTAFA

A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet szerdán, miután behatoltak az ország légterébe, két indiai pilótát elfogtak, többen meghaltak – közölte a pakisztáni hadsereg szóvivője.

Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló vadászgépeket, Újdelhi megfogalmazása szerint „áttévedtek” a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet.

Az egyik megsemmisített harci gép Kasmír indiai területén zuhant le. A helyi rendőrség közlése szerint két pilóta és egy civil meghalt.

A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be. Ennek két pilótája a helyi erők fogságába került.

A pakisztáni külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy az országnak nem áll szándékában a konfliktus kiterjesztése, de teljes mértékben készen állnak erre, ha rákényszerülnek. A közlemény szerint a szerdai pakisztáni légitámadást nem katonai célpontok ellen hajtották végre, és elkerülték az emberi veszteséget, de közben bebizonyították, hogy „képesek az önvédelemre”.

Az indiai légierő szerdán lezárta Kasmír legjelentősebb repterét Szrinagarban és három másikat a szomszédos államokban. A Vistara helyi légiközlekedési vállalat bejelentette, hogy a térségbeli légtérkorlátozás miatt nem indítanak járatokat négy észak-indiai városba, Amritszárba, Szrinagarba, Csandigarhba és Dzsammúba, onnan sem indulnak utasszállító repülőgépek.

Kedden indiai repülőgépek intéztek megelőző csapást Pakisztán területén iszlamista fegyveresek táborai ellen.

Kína szerdán felszólította a szomszédos Indiát és Pakisztánt, hogy tanúsítsanak visszafogottságot. Erről Lu Kang külügyi szóvivő beszélt Pekingben szokásos heti sajtótájékoztatóján.

India és Pakisztán kapcsolata az után vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség 40 tartalékosával. Az indiai közösségi médiában ezután sokan megtorlást követelnek.

A merényletet a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport követte el, ám Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot (ISI), hogy köze volt a merénylethez. Újdelhi azt állítja, megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Pakisztánnak köze volt a támadáshoz. Iszlámábád váltig állítja, hogy semmi köze nem volt a támadáshoz. Narendra Modi indiai kormányfő a merénylet után azonnal figyelmeztette Pakisztánt, hogy kemény válaszra számíthat.

Borítókép: Indiai katonák az egyik lelőtt gép maradványainál 2019. február 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában