Szekustempó

2020.04.30. 15:48

Lemondásra szólítja fel a román elnököt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Klaus Iohannis gyűlöletkeltő nyilatkozata etnikai feszültséget szít, kisebbség-, demokrácia- és Európa-ellenes – hangsúlyozzák.

Romania's President Klaus Werner Iohannis arrives for a special European Council summit in Brussels on February 20, 2020, held to discuss the next long-term budget of the European Union (EU). (Photo by kenzo tribouillard / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kenzo Tribouillard

Lemondásra szólította fel Klaus Iohannist csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a román elnök előző napi nyilatkozata miatt.

Az EMNT Tőkés László elnök által jegyzett csütörtöki közleményében megállapította:

„Az államfő uszító, gyűlöletkeltő beszéde a román büntető törvénykönyv paragrafusaiba ütközik, etnikai feszültséget szít, és mint ilyen, mélységesen kisebbség-, illetve demokrácia- és Európa-ellenes.”

A tanács szégyenletes körülménynek nevezte, hogy az erdélyi szász államfő és a magyar felmenőkkel rendelkező miniszterelnök a román-magyar megértés és megbékélés helyett a sovén magyarellenességet gerjeszti.

Az EMNT felidézte: 30 évvel ezelőtt Ion Iliescu volt elnök szeparatizmussal vádolta meg az autonómia mellett felsorakozó erdélyi magyarokat, és a magyar kártya kijátszásával nyitott utat a marosvásárhelyi magyarellenes agressziónak. Úgy vélte: ma Klaus Iohannis ugyanezt tette.

„Mindketten a »magyar szeparatizmus« nótáját fújják, az 1990 márciusában helyreállított Securitate kottája szerint”

- fogalmazott az EMNT.

Az EMNT tiltakozott az egykori kommunista politikai rendőrség, a Securitate kisebbség- és magyarellenes politikai örökségének a továbbvitele ellen. Szerinte ez az általános autonómiaellenességben, Beke István és Szőcs Zoltán terrorista váddal történt jogtalan bebörtönzésében, valamint az úzvölgyi temetőgyalázásban is megnyilvánult.

A román államelnök felháborító mondatai ellen korábban tiltakozott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, a Fidesz, az RMDSZ és az erdélyi magyar sajtó is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában