Janiczak-ügy

2018.03.23. 16:50

Lemondatná a Fidesz a Jobbik alelnökét

Szerintük az ilyen erőszakos, durva viselkedésnek nincs helye a közéletben.

Budapest, 2015. március 15. Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere a párt rendezvényén, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján tartottak Budapesten, a Március 15. téren 2015. március 15-én.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Kovács Tamás

Novák Katalin, a kormánypárt alelnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón nem kívánta idézni az ellenzéki politikus által korábban elmondottakat, amelyekről a PestiSrácok.hu számolt be.

A Fidesz alelnöke megdöbbentőnek nevezte, Janiczak Dávid milyen stílust enged meg magának, hogyan kezeli a nőket. Kiemelte, elfogadhatatlan a másik ember megalázása, erőszakkal fenyegetése.

Novák Katalin szerint az ilyen erőszakos, durva viselkedésnek nincs helye a magyar közéletben, ezért a Jobbik alelnöke nem tehet más, mint hogy távozik a közéletből. Amennyiben erre nem hajlandó, akkor Vona Gábornak, a Jobbik elnökének kell felszólítani őt erre – hangsúlyozta.

A kormánypárti politikus az ellenzéki pártok női képviselőit is arra kérte, tegyék nyilvánvalóvá, hogy számukra is elfogadhatatlanok az ilyen kijelentések. Novák Katalin emellett azt is kérte, hogy ne közösködjenek egy olyan párttal, amelynek második embere ilyen megnyilvánulásokra képes.

Ózd jobbikos polgármesterének alpári stílusa miatt megszólalt a Fidesz ózdi elnöke is. Vámos Henrietta azt mondta: ismét negatív hírek járják be az országot Ózdról, és a botrány főszereplője újra a város polgármestere, Janiczak Dávid, aki megalázó stílusban beszél a nőkről egy hangfelvételen.

Janiczak Dávid alpári stílusa elfogadhatatlan, a város valamennyi női lakosa nevében kikérem magamnak – mondta Vámos Henrietta.

„Úgy gondolom, hogy egy város vezető tisztségviselője nem engedhet meg magának ilyen hangnemet. Ezek a mondatok nem méltóak egy polgármesterhez” – fogalmazott a Fidesz politikusa.

Hozzátette: a női nem ilyen mértékű lenézése és megalázása elfogadhatatlan cselekedet.

Vámos Henrietta felkérte Vona Gábor pártelnököt, hogy határolódjon el Janiczak Dávidtól. Úgy gondolom, ezek után elvárható, hogy Janiczak Dávid lemondjon a polgármesteri tisztségéről – közölte.

Mint ismeretes, több sajtótermékben is megjelent az a hangfelvétel, amelyen Vona Gábor helyettesének nőkkel szembeni minősíthetetlen megjegyzései hallhatók.

Az ózdi polgármester csütörtökön egy Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben a kormánypárti médiát támadja a botrányos hangfelvételek miatt. A női beosztottját anális erőszakkal fenyegető jobbikos politikus azzal védekezett, ő is csak emberből van, és a felvételek illegálisan készültek. Végül elnézést kért azoktól, akiket megbántott. Ez azonban nem mindenkit győzött meg: bejegyzése alatt többen (főként hölgyek) élesen bírálták a nőkkel szembeni vállalhatatlan viselkedése, erőszakkal fenyegetőzése miatt, és kiemelték, ezek után nem méltó egy város vezetésére.

Borítókép: Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere a párt március 15-i rendezvényén 2015-ben

Forrás: MTI Fotó/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában