Bűncselekmény

2021.04.17. 18:20

Letartóztatták a zuglói emberrablás külföldre menekült gyanúsítottját

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak.

A Fővárosi Törvényszék szombaton azt közölte az MTI-vel, a férfi és öt társa még 2020. július 6-án megjelent a sértett zuglói garázsában, hogy kölcsönzött gépjárműveket vegyenek vissza tőle, illetve az egyikükkel szembeni tartozását behajtsák rajta.

A férfit a terhelt társai közül hárman bántalmazták, majd egy gépkocsiba ültették, és egy XVII. kerületi telephelyre szállították.

Az elrabolt férfit fogva tartása alatt bántalmazták, fenyegették, és szabadon engedéséért 20 millió forintot követeltek.

Mivel a sértett – aki a bántalmazások következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett – nem tudott fizetni, a későbbiekben elengedték – írta a törvényszék.

Közölték azt is, a gyanúsított egzisztenciális körülményei tisztázatlanok, bejelentett lakóhelyén nem élt, tartózkodási helye fiktívvé vált, tényleges tartózkodási helyét pedig nem jelentette be.

Amikor értesült róla, hogy a hatóságok keresik, a más ügyben vele szemben elrendelt bűnügyi felügyelet magatartási szabályai megtartásának ellenőrzésére alkalmazott, mozgását nyomon követő technikai eszközt a lábáról levágta, majd ismeretlen módon és körülmények között külföldre menekült. Végül Olaszországban fogták el a férfit – tették hozzá.

„Tekintettel a gyanúsított személyi körülményeire, a terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya miatt kiszabható büntetés nagyságára, valamint arra a tényre, hogy a hatóságok elől elmenekült, vele szemben megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újból kivonná magát a büntetőeljárás alól, megszökne vagy elrejtőzne” – emelték ki.

Hozzátették, a férfi mind Magyarországon, mind külföldön többszörösen büntetett előéletű.

Figyelemmel erre, valamint arra, hogy jelen bűncselekményt ellene folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el, amelytől a vele szemben elrendelt bűnügyi felügyelet és a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazása sem tartotta vissza, ezért alappal lehet tartani attól, hogy kényszerintézkedés hiányában újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el – emelték ki.

A bíróság a fentiek alapján úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A végzés ellen senki nem fellebbezett, így az végleges – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában