Élelmiszerbiztonság

2017.08.23. 15:51

LMP: megelőzhető lett volna a tojásszennyezés Magyarországon

Az LMP országgyűlési képviselője szerint ha az Országgyűlés kormánypárti többsége hozzájárult volna az ellenzéki tömörülés tavaszi kezdeményezéséhez, akkor elejét lehetett volna a szennyezett tojások magyarországi forgalmazásának.

Sallai R. Benedek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pártja korábban egy olyan országgyűlési határozati javaslatot terjesztett a Ház elé, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megerősítésével, forrásainak növelésével, az általa elvégzett vizsgálatok körének és számának növelésével javította volna az élelmiszerbiztonságot.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar hatóság a belga hatóságok bejelentése után egy hónappal mutatta ki magyarországi termékeken is a káros anyagot, amelyet az unió már 2003-ban betiltott.

Úgy fogalmazott: a Nébih egy hónapos bűnös mulasztása veszélyeztette a fogyasztókat. Sallai R. Benedek cáfolta azt az állítást, hogy csak a szennyezett termék nagy mennyiségű fogyasztása lenne veszélyes. Azt mondta: gyengébb immunrendszerű kisgyermekekre nézve már kevesebbnek is lehetnek következményei.

A képviselő a sajtótájékoztatón elmondta azt is: az LMP országos elnöksége felszólítja a Fidesz és a KDNP frakcióit, hogy kezdeményezzenek parlamenti vitanapot a devizahitelesek megsegítéséről, ha már nem vettek részt az Országgyűlés erről szóló hétfői rendkívüli ülésén. Az LMP ugyanis úgy látja: a problémát a kormánypártok nem oldották meg, sőt a legnehezebb helyzetben lévőket hagyták cserben.

Arra a kérdésre, hogy az LMP segíti-e a Jobbik bérunió érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtését, azt felelte: erről még nem született döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában