merénylet

2019.04.28. 07:30

Lövöldözés volt egy dél-kaliforniai zsinagógában

Egy John Earnest nevű tizenkilenc éves fehér férfi nyitott tüzet szombaton a dél-kaliforniai Poway zsinagógájában egy ember életét kioltva és három embert megsebesítve – közölték a helyi hatóságok.

A woman and a young girl place notes on a light post near flowers across the street from the Chabad of Poway Synagogue after a shooting on April 27, 2019 in Poway, California. - A gunman opened fire at a synagogue in California, killing one person and injuring three others including the rabbi as worshippers marked the final day of Passover, officials said Saturday, April 27, 2019. The shooting in the town of Poway came exactly six months after a white supremacist shot dead 11 people at Pittsburgh's Tree of Life synagogue -- the deadliest attack on the Jewish community in the history of the United States. (Photo by SANDY HUFFAKER / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Sandy Huffaker

A lövöldözéskor mintegy száz ember lehetett a zsinagógában, akik a zsidó húsvét ünnepségein vettek részt. A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy nő, a három sebesült között pedig egy gyermek és egy rabbi is van.

John Earnest tette után gépkocsin menekült, majd maga tárcsázta a 911-es segélyhívószámot, hogy bejelentse: „részese volt” egy lövöldözésnek a helyi zsinagógában.

David Nisleit, San Diego rendőrfőnöke a sajtónak elmondta, hogy a lövöldözés után egy szolgálaton kívüli, épp a zsinagógában tartózkodó határőrtiszt a férfi után lőtt, de nem találta el. A rendőrség hamar utolérte a kocsit, amely lehúzódott az út szélére, a merénylő pedig feltett kézzel kiszállt. Azonnal őrizetbe vették, jelenleg az FBI emberei hallgatják ki őt.

Az eddigi tudósítások szerint egyelőre nem világos, hogy a tettest milyen indíték vezette.

Az eset után Donald Trump amerikai elnök egy rendezvényen valószínűnek nevezte, hogy „gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó. Steve Vaus, Poway polgármestere maga is úgy vélekedett, hogy a gyilkos cselekedetének hátterében a zsidó közösséggel szembeni gyűlölet áll.

Ezt a feltételezést látja megerősítve Rita Katz, a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) igazgatója.

A fajgyűlölő fiatal férfi közzétett a közösségi médiában néhány levelet, amelyben kinyilvánítja a zsidók elleni indulatait.

Ezekből kiderül például, hogy legfőbb „ihletője” Brenton Tarrant, az az ausztrál állampolgárságú férfi, aki március 15-én két christchurch-i mecsetben nyitott tüzet, ötven muszlimot – köztük nőket és gyerekeket – gyilkolt meg.

A mostani merénylő egy listát is közzétett, amelyben több más „példaképét” is megnevezte, köztük Adolf Hitlert.

A hírügynökségek a mostani tragédiával összefüggésben emlékeztetnek a tavaly október 27-i merényletre, melynek során egy fegyveres tizenegy ember életét oltotta ki a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában.

Borítókép: virágokat és együttérző üzeneteket hagynak a zsinagógával szemközti lámpaoszlopnál a merénylet után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában