Felvételi

2020.01.23. 07:22

Ma hozzák nyilvánosságra a keresztféléves eljárás ponthatárait

Mesterképzésre 4462-en, alapképzésre 1419-en, felsőoktatási szakképzésre pedig 142-en jelentkeztek.

Ma hozzák nyilvánosságra a felvi.hu oldalon a februárban induló keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás ponthatárait.

A felvételi eljárás hitelesítési időszaka tavaly november 22-én zárult, és összesen 6023-an nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben.

Az első helyen megjelölt jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzésre 4462-en (közülük 4207-en állami ösztöndíjas formára), alapképzésre 1419-en, felsőoktatási szakképzésre pedig 142-en jelentkeztek. A keresztféléves felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények csak mesterképzéseket hirdethettek meg magyar állami ösztöndíjas formában.

A mesterképzések elsőhelyes jelentkezéseit figyelembe véve idén is a gazdaságtudományi és a műszaki szakok voltak a legnépszerűbbek.

A felvételi eljárás során a pontszámítás alapját a dokumentumokkal megfelelően igazolt és feldolgozott eredmények, valamint a közhiteles nyilvántartásokból kapott információk képezik.

A ponthatárok alapján mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Előfordulhat, hogy megfelelően felkészült jelentkezők hiányában vagy egyéb okok (például az oktatáshoz szükséges, a felvétel alapvető feltételeit teljesítő minimális létszámnál kevesebb jelentkező) miatt egyes jelentkezési helyeken a meghirdetés ellenére sem indul új évfolyam.

Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőről besorolási döntést hoz, az erről szóló határozat elérhetővé válásáról pedig

elektronikus levélben értesíti a jelentkezőket legkésőbb január 25-ig.

A besorolási határozat szintén az E-felvételi felületéről tölthető le.

A besorolást nyert jelentkezőnek az érintett felsőoktatási intézmény felvételi határozatot küld, és tájékoztatja a felvett diákot a hallgatói jogviszony létesítésének feltételeként meghatározott beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is.

A besorolási döntés ellen jogorvoslattal lehet élni, ennek szabályait a felvételi tájékoztatóban lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában