szakmai szempontok

2020.06.04. 18:23

Magyarország nem fogja korlátozni a bírói mentelmi jogot

A jelenlegi szabályok biztosítják, hogy a bírák és ügyészek feladataikat befolyástól és zaklatástól mentesen láthassák el – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.

Magyarország nem fogja korlátozni a bírói mentelmi jogot – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Varga Judit elmondta: a magyar kormány az elmúlt két kormányzati ciklusban számos intézkedést vezetett be a korrupció visszaszorítására.

A Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO-csoport) ajánlásait Magyarország végrehajtotta minden olyan esetben, ahol azok a korrupcióval kapcsolatos valós problémát kezelnek – közölte.

A magyar szabályozás a nemzetközi összehasonlítás próbáját is kiállja – mutatott rá az igazságügyi miniszter, majd hozzátette, Magyarország a korrupciós jellegű büntetendő cselekményekre vonatkozó valamennyi GRECO-ajánlást teljesítette és az Európai Unió számos tagállama előtt jár a többi ajánlás tekintetében is.

Az ügyészekre vonatkozó, nem teljesített ajánlások arányszámát tekintve Magyarország eredménye jobb, mint a vizsgált 42 ország átlaga, és az EU tagjai közül hét tagállamot is megelőz – közölte Varga Judit.

„A GRECO-ajánlásokkal kapcsolatos álláspontunkat minden esetben jogi és szakmai szempontok határozzák meg” – mondta az igazságügyi miniszter, hozzátéve: Magyarországon a bírói pályázatok elbírálása összetett, többszereplős folyamat, amelyben a bírósági igazgatás szinte valamennyi szereplője érdemi szerepet játszik, és amelyre a bírákat érintő GRECO-ajánlások nincsenek tekintettel.

Varga Judit továbbá kiemelte, a mentelmi jog jelenlegi szabályai biztosítják, hogy a bírák és ügyészek feladataikat befolyástól és zaklatástól mentesen láthassák el.

„Ennek korlátozása, a GRECO ajánlásaival ellentétben, nem járható út, ráadásul Magyarországot az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban újabb alaptalan támadások céltáblájává tenné” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában