Járvány

2020.04.18. 22:14

Májustól fokozatosan lazítják a korlátozásokat Portugáliában

Egyebek mellett az óvodák, a kiskereskedelmi üzletek és például a fodrászatok is újranyithatnak, ha úgy alakul a helyzet addig.

Május elejétől fokozatosan lazítani fogják az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából bevezetett korlátozásokat Portugáliában – jelentette be a miniszterelnök szombaton.

Antonio Costa az Expresso című napilapban megjelent nyilatkozatában elmondta, hogy az új intézkedéseket április 30-án mutatják majd be. Jelezte, hogy a veszélyhelyzet május 2-ai lejártakor egyebek mellett az óvodák, a kiskereskedelmi üzletek és például a fodrászatok is újranyithatnak, ha úgy alakul a helyzet addig.

Utalt arra is, hogy még nyár előtt újra megnyithatják kapuikat az éttermek, a kávézók, a mozik és a kulturális intézmények is, de a tömegrendezvények továbbra is tiltva maradnak.

Továbbá elmondta, hogy fontolgatják az arcmaszk viselésének kötelezővé tételét a tömegközlekedési eszközökön, valamint a tengerpartokra vonatkozó korlátozásokat.

„A vírus nyáron sem hibernálódik” – fogalmazott a kormányfő.

Végezetül pedig leszögezte, hogy az enyhítést a járvány terjedésének alakulásától teszi függővé.

Portugália március 18-án hirdetett veszélyhelyzetet a koronavírusra tekintettel.

A körülbelül 10 milliós lakosságú dél-európai országban eddig csaknem 20 ezer igazolt esetet és 700 halottat regisztráltak. A hatóságok szerint a járvány március végén tetőzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában