Ország-világ

2020.08.10. 20:05

Máris bejegyezték új cégüket a felmondott indexesek

Az Indexből távozó újságírók egy héttel felmondásuk után már be is jegyeztek egy új céget, amely minden bizonnyal átmenti majd őket az új portálhoz. A Van Másik Kft. alapítója az a Kárpáti Márton, aki távozásáig a lap főszerkesztő-helyettese volt. Mint ismert, Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke korábban úgy fogalmazott: bocsánatkérést vár el abban az esetben, ha előre megtervezett volt az akció.

Hetek óta tart a régi és az új indexesek belharca, aminek csúcspontja a portál több mint nyolcvan munkatársának felmondása volt. A távozó újságírók, akik szinte a teljes szerkesztőséget kitették, ezt követően egy új felületen kezdtek el kommunikálni az olvasóikkal. Augusztus 2-án közzétett posztjukban arra utaltak, hogy lesz folytatás, a társaság – milyen meglepő – egyben marad. Csakhogy nagyon úgy néz ki, a dolgok jóval előbb eldőltek – számol be az Origo.

Előre megtervezett távozás

Az Mfor a cégnyilvántartás adataira hivatkozva írta meg, hogy alig pár nappal a felmondási hullám után, július 31-én jegyezték be a Van Másik Korlátolt Felelősségű Társaságot, aminek neve megegyezik az indexesek mostani Facebook-oldalának nevével. A lap kiemelte, hogy a társaság alapítója Kárpáti Márton, a baloldali internetes újság egykori főszerkesztő-helyettese. Mindez azt jelenti, hogy biztosan ez az a cég, ami átmenti a régi indexeseket az újhoz.

„A Van Másik Kft. bejegyzése azt jelzi, hogy dolgoznak az új portál létrehozásán és vélhetően ez a cég lesz majd az üzemeltetője a felületnek, vagy valamilyen módon kapcsolódik majd a tartalomgyártáshoz. A cég fő tevékenysége, a világháló-portál szolgáltatás is azt sejteti, hogy e vállalkozás adja majd az üzleti hátterét az új terméknek.” – állapítja meg az Mfor. Mindebből pedig az következik, hogy az Index körüli hisztéria előre megtervezett volt.

Ugyanis a bírósági gyakorlatot ismerve nehezen elképzelhető, hogy alig több mint egy hét leforgása alatt végig lehet vinni egy cégbejegyzést. Feltételezhetően jóval a július 24-ei felmondást megelőzően megkezdődött a távozás előkészítése – írja az Origo.

Bocsánatkérést vár

Mint ismert, Bodolai László egy korábbi interjújában azt kérte volt beosztottjaitól, hogy amennyiben akciójuk előre megtervezett volt, bocsánatkérést vár tőlük.

„Bármit csináltam volna, mindenképp ez a helyzet alakult volna ki. De ha véletlenül azért történt mindez, mert már előkészületben volt egy új lap, akkor ez súlyos hiba volt. (...) Ha két héten belül új oldalt hoz létre az Index szerkesztősége, olyan kiadóval, amely már egy hónapja be van jegyezve, akkor bocsánatkérést várok mindenkitől, mert akkor színjáték volt az egész” – idézte az Origo az Index vezetőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában