koalíciós válság

2021.03.28. 20:40

Matovic tisztséget cserélhet a pénzügyminiszterrel Szlovákiában

Igor Matovic szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel, és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Igor Matovic bejelentését pozitívan fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíciót alkotó pártok, legfőképp a miniszterelnök lemondását leghangosabban követelő, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, illetve az Emberekért (Za ludí) párt, amelynek elnöke, Veronika Remisová „államférfihoz méltó gesztusnak” minősítette Matovic bejelentését. A SAS már a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban.

Igor Matovic egy héttel ezelőtt már jelezte, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról. Ezeknek a feltételeknek egy része közben teljesült.

A szlovák kormánykoalíció a járványkezeléssel kapcsolatos eltérő elképzelések miatt sodródott válságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában