merénylet

2020.03.09. 12:06

Mecsetnél és egy gyorsétteremnél is lövöldöztek Franciaországban

Lövöldözés volt egy párizsi mecset udvarán vasárnap éjjel, a támadásnak egy súlyos sérültje van, a tettes elmenekült a helyszínről. Franciaország délkeleti részén szintén lövöldözés volt, itt meghalt egy mellkason lőtt tinédzser.

A BFMTV francia hírtelevízió értesülései szerint vasárnap este egy sisakot viselő fegyveres férfi többször rálőtt egy másik férfira Párizs 19. kerületében található Adda'wa (másik nevén Stalingrad) mecset belső udvarán, majd elmenekült a helyszínről – számolt be a V4NA.

Bár a mecset bejáratánál 1997 márciusában robbantásos merénylet történt, majd 2003-ban bombariadó miatt ki kellett üríteni az épületet, a hatóságok szerint nem vallási indíttatású támadásról van szó, hanem inkább elszámolási vita állhat a háttérben, mely kifejezetten a meglőtt személlyel lehet összefüggésben, nem a hellyel. A két korábbi merénylet során nem történt komoly személyi sérülés, a mostani lövöldözésben azonban egy férfi súlyos sérüléseket szenvedett, őt azonnal kórházba szállították.

A Franciaország délkeleti részén lévő Agen városában szintén lövöldözés volt az éjjel, egy gyorsétterem előtt egy férfi több lövést adott le két tinédzserre, majd elmenekült egy robogóval, amit egy másik személy vezetett. Az egyik áldozat, egy 16 éves fiú belehalt mellkasi sérüléseibe, a másik fiú a lábán sérült meg, őt kórházban ápolják, a támadás oka egyelőre ismeretlen.

Franciaországban az utóbbi időkben egyre nagyobb méreteket ölt a bűnözés, egyre gyakoribbak a fegyveres támadások, a Minisztériumi belbiztonsági statisztikai szolgáltatás (SSMSI) idén januárban közzétett adatai szerint 2019-ben 970 gyilkosságot követtek el, szemben a 2018. évi 894 gyilkossággal, ami 8,5 százalékos növekedést jelent. A Le Figaro francia napilap értesülései alapján az országban rendkívül megnőtt a késes támadások száma is, naponta 120 ilyen jellegű támadás történt az elmúlt néhány évben, az erőszakos cselekmények nagy részében pénzügyi vita állt a háttérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában