jubileum

2020.07.22. 13:09

Megkezdődik a brit parlament 150. évfordulóját ünneplő eseménysorozat

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Westminster-palota, a kétházas parlament székhelye, a brit demokrácia szimbóluma.

Százötven éves lett a brit parlament, amelynek a londoni Westminster-palota ad otthont. Az évfordulóval kapcsolatos eseménysorozatról kedden számolt be a képviselőház elnöke.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Westminster-palota, a kétházas parlament székhelye, a brit demokrácia szimbóluma. Az intézmény 150 éves évfordulójáról egyebek mellett beszélgetésekkel, versenyekkel és közösségi médiaeseményekkel emlékeznek meg.

Az évforduló alkalmából virtuális vezetett túrán lehet majd felfedezni a több mint 112 ezer négyzetméter alapterületű, négyszintes történelmi épületet, amelyben 1100 szoba, száz lépcsőház és 4,8 kilométernyi folyosó található.

A Westminster-palota nemcsak a világ egyik legismertebb nevezetessége, az épület a képviselőház és a lordok háza tagjainak és alkalmazottainak munkahelye, ugyanakkor idegenforgalmi látványosság is.

Az elmúlt 150 évben a társadalmi változások központja lett, közben túlélte a természet és az idő pusztítását. A mérföldkőnek számító évforduló megünneplésébe világszerte sok érdeklődőt szeretnének bevonni – hangsúlyozta Lindsay Hoyle, a képviselőház elnöke.

Norman Fowler, a lordok házának elnöke kiemelte, hogy a palota 150 éve a brit demokrácia szimbóluma, ahol a parlament két házának fontos munkája zajlik. „Ez volt a vita, a párbeszéd és a törvényalkotás helyszíne, amely hosszú évtizedek alatt országunkat alakította és a továbbiakban, ezekben a példátlan időkben is az marad” – fogalmazott.

Az 1870-ben elkészült palotába úttörő léghűtőrendszert építettek be, az Erzsébet-toronyban elhelyezett Big Ben, a világ legnagyobb mechanikus órájának pontosságát pedig egy különleges óraszerkezettel biztosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában