Ország-világ

2020.09.30. 10:30

Megszületett a döntés: a rezsicsökkentés nem ütközik uniós jogba

Az Európai Bíróság fennmaradt kifogása a rendszerhasználati díjakat megállapító hivatali döntéseket követő hatékony jogorvoslati lehetőséget hiányolta csupán. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által benyújtott törvénymódosítási javaslat a megfelelő mechanizmus biztosításával tehet pontot az ügy végére.

Mint ismert, a magyar kormány a elmúlt években a magyar családok terhének mérséklésére rezsicsökkentést hajtott végre, melynek következtében átlagosan 25%-kal csökkentette gáz, a távhő és az áram árát.

Az Európai Bíróság ítéletével megerősítette, hogy Magyarország nem sértett uniós jogot azzal, hogy kizárja az energiahálózatokra kivetett különadó és a pénzügyi tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségek elismerését az energetikai rendszerhasználati díjak megállapításakor.

Magyarország rezsipolitikája és a rezsicsökkentés tehát nem ütközik a közösségi jogba. Az ítélet egyúttal kimondta, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendszerhasználati díjakat megállapító döntéseivel kapcsolatban hatékony jogorvoslati lehetőségnek kell rendelkezésre állnia. A szakminisztérium törvénymódosítási kezdeményezésének elfogadásával az Országgyűlés megteremtheti a hiányolt mechanizmus jogszabályi kereteit.

A magyar családok rezsiterheit a már megtett intézkedéseken túl újabb eszközökkel is mérsékelni kívánja a kormány.

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt kiemelt törekvés, hogy a háztartások olcsó, innovatív energiát használhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában