incidens

2021.07.30. 18:28

Megtámadták az ENSZ nyugat-afganisztáni központját, több tartományi fővárosban heves harcok folynak

Az akcióban a támadók rakétagránátokat is használtak.

Afgán kormányellenes erők pénteken megtámadták az ENSZ nyugat-afganisztáni központját Herátban és megöltek az őrség kötelékéből legalább egy afgán rendőrt, többet pedig megsebesítettek – adta hírül az ENSZ. Közben folytatódnak a heves harcok legalább három tartomány fővárosában a kormány ellen lázadó tálibok és az afgán biztonsági erők között.

Még nem tudni, hogy a heráti ENSZ-központot is tálibok támadták-e meg. Az akcióban a támadók rakétagránátokat is használtak.

A tálibok két napja több irányból behatoltak a dél-afganisztáni Hilmend tartomány fővárosába, Laskargáhba is, ahonnan a lakosság ezrével menekül – közölte a kormány egyik tisztségviselője névtelenségbe burkolózva a Reuters hírügynökséggel.

Egy helyi lakos azt mondta, hogy akik nem tudnak távozni, otthonaikba zárkóznak, miközben dörögnek a fegyverek.

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint az ENSZ afganisztáni segélymissziója aggodalmának adott hangot pénteken amiatt is, hogy egyre hevesebbek a tálib támadások a déli Kandahár tartomány azonos nevű fővárosánál.

Az amerikai és a NATO vezette szövetséges haderő májusban megkezdett kivonulásával párhuzamosan a tálibok az utóbbi két hónapban nagyszabású hadműveleteket indítottak és jelentős területeket foglaltak el a közép-ázsiai országban, ugyanakkor még nem került kezükre egyetlen tartományi főváros sem.

A hilmendi tartományi tanács egyik tagja a Reutersnak pénteken elmondta, hogy a tálibok már elfoglalták a tartományi főváros, Laskargáh néhány részét, és heves harcok folynak a város repülőterének körzetében. Egyúttal aggodalmát fejezte ki, hogy a városuk hamarosan a tálibok kezére kerül.

Az Egyesült Államok haderejének a régióért felelős főparancsnoka a napokban közölte, hogy az amerikai légierő fokozta az afgán kormányerőket támogató, a tálibokra mért csapásait.

Arra ugyanakkor nem kívánt válaszolni, hogy ez a támogatás folytatódik-e majd az amerikaiak afganisztáni kivonulásának augusztus 31-i befejeződése után is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában