az évezred egyházszakadása?

2018.12.15. 19:12

Megválasztották az új ukrán ortodox egyház vezetőjét

Moszkva hevesen ellenzi az ukrán ortodox egyház önállóvá válását, az orosz világi és politikai vezetés egyaránt az évezred egyházszakadásának nevezi.

A kijevi patriarkátushoz tartozó Jepifanyij (Dumenko) perejaszlavi és bilocerkivi metropolitát választották meg az új egységes, önálló – Moszkvától független – ukrán egyház vezetőjének a szombaton Kijevben tartott egyházegyesítő gyűlés résztvevői.

A bukovinai származású Jenipanyij az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint a kijevi ortodox teológiai akadémia rektora, valamint a bibliai és filológiai tanszék professzora. A kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza csütörtökön tartott püspöki gyűlésén döntött arról, hogy őt jelöli erre a tisztségre.

A metropolitát a kijevi patriarkátus vezetője, Filaret pátriárka „jobb kezének” tartják – írta róla az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A szombati egyházegyesítő gyűlésen a három, Ukrajnában működő ortodox egyház közül a kijevi patriarkátus képviseltette magát a legnagyobb létszámban. Az előzetes információk szerint összesen 192 résztvevőt vártak a gyűlésre. Minden püspök egy papot és egy világi hívőt hozhatott magával. Így a kijevi a patriarkátustól 42 püspök érkezett, azaz összesen 126 küldött. Az ukrán autokefál ortodox egyháztól 12 püspök, míg a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyházától 10 püspök jelezte vissza részvételi szándékát. Utóbbiakról azonban nem tudni, hogy közülük végül hányan vettek részt, mert a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyházának vezetése ellenezte a részvételt, püspökei számára büntetést – tisztségeiktől való megfosztást, az egyházból való kizárást – helyezett kilátásba.

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján az új egyházvezető tisztségének megnevezése kijevi metropolita, azaz nem pátriárka. Ugyanakkor maga az új ukrán egyház autokefál státust kap, azaz független lesz és egyenrangú minden más ország nemzeti ortodox egyházával.

Az egyházegyesítő gyűlést zárt ajtók mögött tartották a kijevi Zsófia székesegyházban. Vendégként többek mellett részt vett rajta Petro Porosenko ukrán elnök is. Az új egyház vezetőjének megválasztása után a székesegyház terén összegyűlt hívők előtt Porosenko kijelentette, hogy ezzel a nappal, az egységes ukrán ortodox egyház megteremtésével Ukrajna végleg függetlenné vált Oroszországtól. Az új egyházat egy „Vlagyimir Putyin orosz elnök, és az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka nélküli egyháznak” nevezte, olyannak, amelyben „nem imádkoznak az orosz vezetésért és az orosz hadseregért”.

Köszönetet mondott a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán orodox egyház azon püspökeinek, akik a fenyegetések ellenére részt vettek a gyűlésen. Ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnában ezután sem lesz „államegyház”, az állam nem avatkozik be egyházi ügyekbe, és biztosítja a szabad vallásgyakorlást mindenki számára.

Jepifanyij magválasztása utáni első beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új egyház kapui mindenki számára nyitva állnak, aki csatlakozni kíván hozzá.

Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot a most még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyháznak.

A folyamat elindult, Konstantinápoly kijelentette, hogy joga van az ökumenikus pátriárkának döntenie a kérdésben, továbbá visszavette joghatóságát az ukrán ortodox egyház fölött Moszkvától. A konstantinápolyi szinódus október elején úgy döntött, hogy amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház, az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában