Ország-világ

2019.05.14. 10:15

Menedékjogot kapott Franciaországban az Interpol előző igazgatójának felesége

Grace Meng szerint férje politikai üldöztetés áldozata Kínában.

Menedékjogot kapott Franciaországban az Interpol előző igazgatója, Meng Hung-vej felesége, aki szerint férje politikai üldöztetés áldozatává vált Kínában. A szervezet korábbi vezetője tavaly októberben lemondott, miután hazájában őrizetbe vették korrupció gyanújával.

Grace Meng az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy eközben folytatja küzdelmét azért, hogy információhoz juthasson Kínától férje hollétét és azt illetően, hogy egyáltalán életben van-e még. „Ha Franciaország nem védett volna meg, már évekkel ezelőtt megöltek volna” – mondta. „Ez egy második élet nekem és gyerekeimnek” – tette hozzá.

Meng felesége és gyerekeik rendőri védelem alatt álltak azóta, hogy – a nő állítása szerint – megpróbálták őt elrabolni korábban, ami miatt az év elején feljelentést tett.

Grace Meng szerint férje politikai üldöztetés áldozata Kínában. Az AP szerint gyanítható, hogy az Interpol volt igazgatója kegyvesztetté vált Hszi Csin-ping kínai elnöknél, aki nagyszabású rajtaütést indított a korrupció ellen, aminek a célja megfigyelők szerint a párt ellenőrzésének megerősítése úgy, hogy közben lecsapjon lehetséges kihívóira.

Az Interpol volt igazgatója ellen a múlt héten emeltek vádat kínai ügyészek megvesztegetés és hatalommal való visszaélés vádjával. Grace Meng szerint a kínai hatóságok egy „szemernyi” bizonyítékot sem mutattak fel e vádak alátámasztására. „Ez politikai ügy” – mondta az AP-nek.

Meng 2016-ban került a nemzetközi rendőri szervezet élére, de nem tudta kitölteni négyéves megbízatását, mert amikor tavaly szeptemberben hazalátogatott Franciaországból, a kínai hatóságok őrizetbe vették. Meng ezt követően azonnal lemondott elnöki tisztségéről.

Meng hazájában a közbiztonsági tárca miniszterhelyettesi posztját töltötte be. Március végén azonban menesztették miniszterhelyettesi tisztségéből, és kizárták a Kínai Kommunista Pártból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában