Járvány

2020.09.10. 11:03

Mentőszolgálat: több mint háromszorosára nőtt a mintavételek száma

Az utóbbi napokban háromszorosára nőtt a mentők által elvégzett koronavírus-mintavételek száma – közölte Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója csütörtökön.

Rózsaszentmárton, 2020. május 13. A Debreceni Egyetem szakembere mintát vesz egy nõ orrnyálkahártyájáról a koronavírusteszthez az intézmény egyik mintavételi pontján, a rózsaszentmártoni Kövirózsa Egészségházban 2020. május 13-án. A koronavírus-szûrõprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva. Õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A főigazgató a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, arra törekednek, hogy 24-48 órán belül kiérkezzenek mindenkihez, aki tüneteket mutat vagy bizonyíthatóan szoros kontaktusba került egy fertőzöttel. A mentők megfelelő védőfelszerelésben vesznek orr- és garatmintát, amelyet beszállítanak a laboratóriumba – tette hozzá.

Az egyre súlyosbodó járvány miatt a közfinanszírozásban részesülő betegszállító szervezeteket is bevonják a munkába, miként a tavaszi járványhullám alatt is tették – jelezte Csató Gábor.

Kérdésre válaszolva közölte: bevált az az intézkedés, hogy a fertőzöttekkel foglalkozó kollégáikat izolálták, amit alátámaszt, hogy a több mint 4500 mentődolgozóból január óta harmincan kapták el a vírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában