Járvány

2020.05.14. 09:18

Merkely: a tesztre meghívottak közül mindenki próbáljon elmenni

Nagyon jó adatokat kaptak az eddig elvégzett koronavírus-szűrésből, s ez már valószínűleg nem fog változni, de a járványveszély továbbra sem múlt el – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A rektor szerint a járvány egy esetleges második hullámát akkor kezelhetik könnyebben és jobban, ha most elegendő információhoz jutnak az elvégzett PCR-tesztekből. Ezért azt kérte, hogy

a tesztre meghívottak közül mindenki próbáljon elmenni. Még néhány ezren vannak olyanok, akik nem jelentek meg

- tette hozzá.

Kiemelte,

a mostani a legnyugodtabb szakasza a járványnak, ami azt is jelenti, hogy hatottak a távolságtartásra és a higiéniára építő rendelkezések, így indokolt a szabályok enyhítése.

Hozzátette, a tesztekkel nem csak országos, de regionális képet is kialakíthatnak, így tisztában lesznek azzal, hogy hol vannak azok a gócpontok, ahol a „parázs lángra kaphat”, és újabb megbetegedések lehetnek.

„Reménykedünk abban, hogy a nyáron újabb hullám nem érkezik (...), de ettől függetlenül az őszi időszak járványmentessége jelenleg nem biztosított”

- mondta Merkely Béla, hozzátéve, az alatt az idő alatt, amit most nyertek, nagyon sok információt fel tudnak dogozni, amelyek hatékony kezelést hozhatnak.

Az olasz és a magyar járványügyi helyzetet összehasonlítva Merkely Béla azt mondta, azok mennyiségében és minőségében is eltérnek egymástól:

az olaszokat meglepte a járvány, amely próbára tette a helyi egészségügyet, míg Magyarországon később jelent meg a koronavírus, és nagyon gyors válaszokat adtak rá.

Merkely Béla hozzátette, az olaszokhoz hasonlóan sokat szenvedtek a járványtól a spanyolok, a britek és a belgák is, viszonylag jól viselték a krízist a németek, az osztrákok és a visegrádi országok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában