Járvány

2020.05.13. 23:09

Merkely: aki elmegy a szűrésre, a családját is védi

Aki elmegy a koronavírus-szűrésre, a családját is védi – mondta a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este, hozzátéve, hogy őszig biztosan nem lesz nagy koronavírus-járvány, mert az emberek betartják a szabályokat, nyáron erősödik mindenki immunrendszere, a vírus pedig nem szereti a meleget és az ultraibolya-sugárzást.

Vért vesz egy nőtől a koronavírus-teszthez a Semmelweis Egyetem szakembere a sziráki orvosi rendelőben 2020. május 8-án.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Merkely Béla azt mondta: ősszel ugyanakkor ismét szezonális kihívással kell majd szembenézni, ám addigra még jobban fel tudunk készülni, mert ismerik a megelőzési szabályokat, azt, hogy milyen a vírus, milyen betegséget okoz és a betegeket hogyan kell kezelni.

Mindaddig azonban, amíg vakcina, vagy gyógyszer nem áll rendelkezésre, nem lehet kijelenteni, hogy megszűnt a fertőzésveszély

tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ha lesz a koronavírus-fertőzésnek második hulláma, az biztosan kevésbé lesz kiterjedt Európában, mint az első volt.

Elmondta:

a négy orvosegyetem által végzett reprezentatív szűrőprogram keretében a meghívott 18 ezer emberből, immár 10 ezer ember részt vett a vizsgálaton.

Ezzel kapcsolatban mindenkit arra kért, hogy tegyen eleget a meghívásnak. Ugyanis folytatta minél többen vesznek részt a szűrésen, annál részletesebb adatok állnak majd rendelkezésre. Nem csupán az országos átfertőzöttségi helyzetről, hanem regionálisan is adatokat kapnak.

Vagyis aki elmegy a szűrésre, a családját is védi, hiszen a közvetlen környezetének is hasznosítható adatokkal szolgálhat a szűrőprogram

mondta.

A szűrővizsgálat jelenlegi adatai szerint az összes korábbi és jelenlegi magyarországi fertőzöttre vonatkozó számítás azt mutatja, hogy ez 30 ezer és 90 ezer közé tehető. A szűrés előrehaladtával pontosabb adatokat kaphatnak tette hozzá , de mint mondta, úgy tűnik, hogy a százezret nem haladja meg a fertőzöttek száma.

További részadatokat nem kívánnak közölni, a szűrőprogram végeredményét két héten belül nyilvánosságra hozzák

mondta Merkely Béla.

Borítókép: vért vesz egy nőtől a koronavírus-teszthez a Semmelweis Egyetem szakembere a sziráki orvosi rendelőben 2020. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában