Illegális bevándorlás

2018.03.17. 16:20

Migránsok vesztek az Égei-tengerbe

Legkevesebb 16 ember, köztük hat kisgyerek fulladt az Égei-tengerbe, miközben megpróbáltak átkelni a török partokról Görögországba szombatra virradóra - közölte a görög kikötői rendőrség.

Az ismeretlen okokból elsüllyedt, fából készült bárkában huszonegyen utazhattak, és még nem sikerült mindenkit megtalálni. Két nő és egy férfi biztosan túlélte a balesetet. Ők úszva érték el Agatoniszi szigetét.

Ez volt a legsúlyosabb szerencsétlenség a térségben az Ankara és Brüsszel között két évvel korábban megkötött menekültügyi egyezmény óta.

Az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás értelmében Ankara minden illegálisan Európába érkező embert visszafogad, az Európai Unió pedig minden visszaküldött, illegálisan próbálkozó szíriai állampolgár helyett befogad egy Törökországban élő szíriai menekültet. A megállapodás, valamint a nyugat-balkáni országok határainak lezárása 2016 elején sikeresen megfékezte a menedékkérők tömeges beáramlását Görögország felől.

„Sohasem fogunk, és nem is szabad hozzászokni ahhoz, hogy emberek, gyerekek vesztik életüket az Égei-tengeren” – kommentálta az eseményeket Dimitrisz Vicasz görög védelmiminiszter-helyettes.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának görögországi irodája lesújtottságának adott hangot az újabb tragédiát követően.

Eközben a görög rendőrség közölte, hogy ketten meghaltak, heten pedig megsérültek, amikor egy migránsokat szállító autó vezetője a rendőrökkel folytatott hajszában elveszítette uralmát járműve felett, és az felborult. A balesetre szombat reggel került sor az észak-görögországi Xánthi mellett elhaladó autópályán. A migránsok állampolgársága nem ismert, ahogy az sem, hogy az embercsempész a halálos áldozatok között van-e.

Pénteken őrizetbe vettek egy 32 éves szíriai állampolgárt a görög-török határon, aki 12 regisztrálatlan eritreai és tanzániai migránst próbált becsempészni Európába. Ugyancsak pénteken egy 26 éves libanoni kamionsofőrt és egy 25 éves palesztint is elfogtak, mert 30 szíriai állampolgárt akartak titokban Görögországba szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában