Ország-világ

2021.11.29. 15:26

Minden magyar többet fizetett az elmúlt hét évben Bige László kartellezése miatt

Határozottan vissza kell utasítani a zsarolást, és nem enged a minisztérium – mondta Nagy István miniszter.

A magyar agrárium vezetői határozottan visszautasították Bige László, baloldali milliárdos azon fenyegetőzését, hogy csak egy napig vehetnek majd műtrágyát a magyar gazdák. Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a jövő évi termés nem kerülhet veszélybe, ezért mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a gazdák hozzájussanak a megfelelő mennyiségű műtrágyához. Sem zsarolásnak, sem különböző politikai trükközésnek nem leszünk az elszenvedői – erősítették meg a legerősebb hazai agrárérdekképviseleti vezetők.

A magyar vidék az ország bázisa és értékes erőforrása – mondta Nagy István. A vidék az egész ország fenntartó ereje és elfogadhatatlan, hogy bárki is nyerészkedjen rajtuk – tette hozzá az Agrárminiszter. Nem engedhetünk a zsarolásnak, és megvédjük a magyar fogyasztókat a tisztességtelen vállalkozóktól. Bige László komoly csapás mért a magyar agráriumban dolgozókra, mivel mesterségesen emelték az árakat. A műtrágya árak a négyszeresére nőttek – ismertette a politikus.

Megbocsáthatatlan etikai vétséget követett el Bige László azzal, hogy azért, hogy extra profitra tegyen szert, megkárosította a gazdákat, és ez elfogadhatatlan

- tette hozzá.

Ez az egész minden fogyasztót húsba vágóan érinti, mert az élelmiszerárat alapvetően befolyásolja. Minden magyar ember többet fizetett az elmúlt hét évben a műtrágya-kartell miatt – mondta Nagy István.

A GHV megállapította a súlyos jogsértést, és 14,1 milliárdos bírságot szabtak ki. Ez gazdasági elégtételt jelent. A baloldali milliárdos ezt követően fenyegető kijelentést is tett, mivel azt mondta, hogy egy napig lehet csak műtrágyát venni – mondta Nagy István. Ezzel veszélyezteti Bige sok ezer gazda megélhetését.

Határozottan vissza kell utasítani a zsarolást, és nem enged a minisztérium.

Most azon dolgozik a minisztérium, hogy mekkora összeggel károsította meg a gazdákat pontosan Bige László – mondta Nagy István.

Földadót akart kivetni Márki-Zay, akit Bige finanszíroz

Az energiaárak mellett a műtrágya-kartell is komoly versenyhátrányba hozta a gazdákat – mondta Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetője szerint a jövőben meg kell akadályozni hasonló kartellek kialakulását. Az a pénz, amit az elmúlt években kicsaltak a magyar gazdáktól, az visszakerülhetne a gazdákhoz egy tisztességes műtrágya-ár mellett – tette hozzá.

A nitrogén-műtrágya a növény üzemanyaga, ezért azt meg kell kapniuk.

Győrffy elmondta, hogy Márki-Zay Péter korábban földadót akart bevezetni, miközben most Bige László finanszírozza a kampányát.

Határozott fellépést követelt Jakab István

Jakab István, a Magosz elnöke arról beszélt, hogy Bige hét éven keresztül becsapta a magyar gazdákat, és jogtalanul vette el a pénzüket. Majd pedig ezt követően érkezik egy zsarolás tőle – tette hozzá. Leghatározottabban visszautasítjuk ezt a zsarolást, és a bűnüldöző szervek a lehető leghatározottabban lépjenek fel vele szemben – mondta az Országgyűlés alelnöke. Minden tisztességes nagyvállalkozó a gazdák mellé áll, ha baj van, míg Bige a kinyújtott kezet elutasította – tette hozzá.

Sem zsarolásnak, sem különböző politikai trükközésnek nem leszünk az elszenvedői.

Nagy István: Hétvégére meglesznek a konkrét lépések

Vizsgálunk minden lehetséges eszközt, és a hétvégére tudunk már olyan eszközállományt bemutatni, hogy minden magyar gazda számára a szükséges műtrágya mennyiség rendelkezésre tudjon állni – mondta az Origo kérdésére Nagy István. Jelenleg a hazai műtrágya-felhasználás közel 40 százaléka importból származik, ezért ha importra lesz szükség a jövőben, akkor megpróbáljuk megoldani, hogy a hazai gazdálkodók igényét kielégítsük. A magyar állam nem tudna olcsóbban vásárolni, mint a piaci szereplők, innentől kezdve, ha a magyar állam importálna műtrágyát, akkor a tisztességtelen piaci finanszírozás lehetősége felmerülne – mondta a miniszter.

Biztosítani kell a magyar gazdák számára a biztonságos műtrágyamennyiséget, mert a jövő évi termést nem lehet kockáztatni, ezért a hétvégére megszületnek a megfelelő lépések

- mondta az Agrárminiszter. Bízik benne, hogy a minisztérium tud olyan intézkedéseket hozni, amivel biztosítva lesz a biztonságos műtrágya-ellátás. Szólt arról is, hogy érdemes elgondolkozni azon, hogy legyen-e állami kezelésben műtrágya-gyártás Magyarországon, hogy az ellátás ne legyen veszélyben.

Bige egyik nap A-t mond, míg a másik nap B-t, ezért nem lehet tudni, hogy őt pontosan milyen akciók vezénylik, ezért nem lehet tudni, hogy mit akar. Bige nyíltan elkötelezte magát az ellenzék mellett, és az az érdeke, hogy a kormányváltás érdekében zűrzavar és feszültség keletkezzen – tette hozzá.

Borítókép: Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában