Széthullott az ellenzék

2019.05.26. 07:56

Fölényes győzelmet aratott a Fidesz (frissítve)

A szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után 52,14 százalékos kormánypárti győzelmet állapítottak meg.

Forrás: valasztas.hu

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Az előzetes adat szerint öt magyarországi párt szerzett mandátumot

Fotó: valasztas.hu

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

FIDESZ-KDNP – 1 777 757 (52,14 százalék)

DK – 554 286 (16,26 százalék)

MOMENTUM – 338 314 (9,92 százalék)

MSZP-PÁRBESZÉD – 227 786 (6,68 százalék)

JOBBIK – 219 539 (6,44 százalék)

MI HAZÁNK – 113 529 (3,33 százalék)

MKKP – 89 635 (2,63 százalék)

LMP – 74 554 (2,19 százalék)

MUNKÁSPÁRT – 14 385 (0,42 százalék)

A leadott szavazatok alapján a mandátumok megoszlása a következő:

FIDESZ-KDNP: 13

DK: 4

MOMENTUM: 2

MSZP-PÁRBESZÉD: 1

JOBBIK: 1

A leadott szavazatok alapján a következő pártok nem szereztek mandátumot, mert nem érték el az öt százalékos bejutási küszöböt:

MI HAZÁNK

MKKP

LMP

MUNKÁSPÁRT

A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása (ennek határideje május 30.) és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 14-én.

Az ellenzéki pártok vezetői is értékelték szereplésüket

Jávor Benedek: súlyos vereség az eredmény

Súlyos vereségként értékelte Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje vasárnap este a nyilvánosságra került választási adatokat, amelyek szerint a közös listán indult két párt egy mandátumot szerezhet az EP-ben.

A politikus úgy értékelt, az ellenzék nem tudta teljesíteni azt a célkitűzést, hogy gátat szabjon a Fidesz előretörésének. Hozzátette: a közös vereségből az MSZP-Párbeszéd része sokkal nagyobb, mint a többi párté.

Kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, milyen hatással lesz a két párt jövőbeni viszonyára az eredmény, erről a pártok vezetőségének kell dönteni.

Szerinte egy ilyen eredmény után érdemes elgondolkozni azon, hogy a követett stratégia mennyire volt sikeres, de – tette hozzá – nem gondolja, hogy közvetlenül az MSZP-Párbeszéd együttműködése volt az oka a „súlyos vereségnek”.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP vezetésének le kell-e mondania az eredmények ismeretében, Jávor Benedek közölte, eldöntik majd, hogy lemondanak-e vagy sem. Az MSZP-nek és a Párbeszédnek is a saját tagságával kell elszámolnia – tette hozzá.

Jávor Benedek elmondta, amikor döntöttek az MSZP és a Párbeszéd együttműködéséről, az adatok alapján racionális döntést hoztak, három mandátum megszerzésre volt várható. Az eredmények ezt azonban nem igazolták vissza – közölte.

98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP

A Magyar Nemzet értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak Brüsszelben.

A magyarnemzet.hu vasárnap esti cikke szerint a Demokratikus Koalíció 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. A Momentumnak 9,7 százalékos eredménnyel két mandátuma lehet, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd (6,6 százalék) pedig 1-1 képviselőt küldhetne az EP-be.

Egységesen lemond az LMP pártvezetése

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson – jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök Budapesten.

A politikus sajtótájékoztatón a választás egyetlen pozitívumaként azt említette, hogy az LMP képes volt egy valódi sorskérdést, az éghajlatváltozást a kampány középpontjába állítani.

Vágó Gábor listavezető a választási vereséget a tavalyi országgyűlési választás után az LMP-ben kialakult belső visszásságoknak tulajdonította. Ahogy fogalmazott, le kell küzdeni azt a hitelességi válságot, amit „a 2018-as harakiri” okozott.

A párt másik társelnöke, Demeter Márta a választási vereség kiértékelését ígérte, valamint az ökopolitika terjesztését.

Az LMP várhatóan júniusban tartja tisztújítását – hangzott el.

A közösségi oldalon mondott köszönetet a Fidesz

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki részt vett a mai napon az európai parlamenti választáson

- mondta Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a nagyobbik kormánypárt közösségi oldalán közzétett videóban.

A politikus köszönetet mondott továbbá annak a sok tízezer aktivistának is, aki járta az utcákat, a házakban kopogtatott, telefonált, az interneten küzdött a közös ügyért, valamint azoknak, akik szavazatukkal a polgári pártszövetséget támogatták.

Magyar Nemzet: történelmi vereség az ellenzéknél

A Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az európai parlamenti (EP-) választáson, ami 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak.

A magyarnemzet.hu portálon vasárnap este megjelent cikkben azt írják: „a második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe”.

A lap szerint a 7,5 százalékos Jobbik, s a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

Hidvéghi Balázs: a magyarok megértették a választás jelentőségét

A magas részvétel a mai európai parlamenti (EP-) választáson azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették, milyen nagy jelentőséggel bír a voksolás, amellyel Magyarország és Európa jövőjéről döntöttünk – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap Budapesten.

Hidvéghi Balázs pártja eredményváróján úgy nyilatkozott: az eddigi adatok alapján az látszik, hogy rekordmagas lesz a részvétel Magyarországon, ami „óriási dolog”.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j) és Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója érkezik a Fidesz eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatóra, a Bálna Budapest rendezvényközpontban
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A politikus köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni. Rendben zajlott a mai választás, ezért pedig a Nemzeti Választási Irodát (NVI) és a szavazókörökben dolgozókat illeti köszönet – közölte.

Hidvéghi Balázs rámutatott, rekordmagas felhatalmazással állhatnak majd munkába az EP-képviselők.

Semjén Zsolt: nagyon magas volt a részvétel

Nagyon magasnak minősítette az európai parlamenti (EP-) választás részvételi arányát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke vasárnap nem sokkal a szavazókörök zárása után újságíróknak.

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán 18.30-ig a jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

=

Semjén Zsolt a kormánypártok eredményvárójának helyszínén, a budapesti Bálna rendezvényközpontban köszönetét tolmácsolta „minden magyarnak”. Kiemelte: nagyszerű dolog, hogy ennyivel többen elmentek voksolni, mint korábban, ez nyilvánvalóan nagy legitimációt ad a megválasztott képviselőknek.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes külön megköszönte a határon túli magyarok – köztük a vajdaságiak és a kárpátaljaiak – részvételét és szavazatait.

„Egy nemzethez tartozunk, köszönöm nekik is, hogy nemzethűségről tanúságot téve ők is részt vettek a mostani voksoláson”

- fogalmazott Semjén Zsolt, aki végül köszönetét fejezte ki a kormánypártok aktivistáinak is az általuk „elvégzett heroikus munkáért”.

Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben a vasárnap tartott európai parlamenti (EP-) választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg az Európai Unióban valamennyi szavazókör be nem zár. Olaszországban este 11 órakor zárnak a szavazóhelyiségek.

Részvételi arány 18:30 órakor: 41,74%

A megyék közül a részvételi arány 18:30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,02 százalék, ami 96 511 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 35,2 százalék, ebben a megyében 150 924-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 49,76 százaléka, 653 403 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig.

A 2004-es EP-választáson 18:30 óráig a választásra jogosultak 36,89 százaléka szavazott, 2009-ben 34,90 százaléka, 2014-ben pedig 27,64 százaléka.

Részvételi arány 17 órakor: 37,06%

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor ismét Vas megyében volt a legmagasabb, 41,5 százalék, ami 85 193 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány pedig megint Hajdú-Bihar megyében volt, 31,3 százalék, ebben a megyében 134 196-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 44,1 százaléka, 579 064 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig.

A 2004-es EP-választáson 17 óráig a választásra jogosultak 32,25 százaléka szavazott, 2009-ben 30,25 százaléka, 2014-ben pedig 24,06 százaléka.

Ötvennégyezer levélszavazat már visszaérkezett

Ötvennégyezer levélszavazat már visszaérkezett a Nemzeti Választási Irodához, ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap.

Pálffy Ilona felidézte: a sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt összesen több mint 115 ezren tették meg.

Az NVI a héten kedden kezdte meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését. A feldolgozás első lépéseként felbontják a külső, úgynevezett szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok megegyeznek a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal, akkor a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után, vasárnap este hét órától lehet felnyitni.

Pálffy Ilona elmondta: az NVI-hez vasárnap reggelig 54 005 levélszavazat érkezett vissza, ebből 40 395-öt külképviseleteken adtak le, 13 610-et pedig közvetlenül juttattak vissza az NVI-hez. Az NVI 43 049 azonosító nyilatkozatot már ellenőrzött, ebből 39 196 volt érvényes, 3853 pedig érvénytelen. A legtipikusabb érvénytelenségi ok az, hogy az azonosító nyilatkozat hiányzott vagy nem volt teljeskörűen kitöltve, illetve nem volt aláírva.

Részvételi arány 15 órakor: 30,52%

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 33,14 százalék, ami 68 022 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 25,9 százalék, ebben a megyében 111 025-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 36,89 százaléka, 484 377 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A 2004-es EP-választáson 15 óráig a választásra jogosultak 25,50 százaléka szavazott, 2009-ben 24,09 százaléka, 2014-ben pedig 19,53 százaléka.

Részvételi arány 13 órakor: 24,01%

A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 25,13 százalék, ami 255 418 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,39 százalék, ebben a megyében 87 014-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 29,06 százaléka, 381 628 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.

A részvételi rekordot az idei szavazás továbbra is tartja, hiszen a 2004-es EP-választáson 13 óráig a választásra jogosultak 19,90 százaléka szavazott, 2009-ben 19,40 százaléka, 2014-ben pedig 15,90 százaléka.

Részvételi arány 11 órakor: 17,16%

Az eddigi hazai EP-választások közül az idei voksoláson a legmagasabb a részvétel, 11-ig a szavazók valamivel több mint 17 százaléka járult az urnákhoz. A 2004-es EP-választáson ugyanekkor 13,75 százalék szavazott, 2009-ben 13,77 százalék, 2014-ben pedig 11,53 százalék.

A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Veszprém megyében volt a legmagasabb, 18,43 százalék, ami 52 737 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 13,5 százalék, ebben a megyében 60 578-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 18,66 százaléka, 245 061 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

Részvételi arány 9 órakor: 7,78%

Reggel 9-ig a választásra jogosultak 7,78 százaléka járult az urnákhoz. A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 8,83 százalék, ami 25 084 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 6,27 százalék, ebben a megyében 28 141-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 18,66 százaléka, 245 061 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

A 2004-es EP-választáson reggel 9 óráig a választásra jogosultak 5,45 százaléka szavazott, 2009-ben 6,03 százaléka, 2014-ben pedig 5,25 százaléka.

Részvételi arány 7 órakor: 1,48%

A választási részvételi arány reggel 7 órakor 1,48% volt. A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 1,71 százalék, ami 7126 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Nógrád megyében volt, 1,22 százalék, ebben a megyében 1916-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 1,4 százaléka, 18 396 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

A 2004-es EP-választáson reggel 7 óráig a választásra jogosultak 0,90 százaléka szavazott, 2009-ben 1,07 százaléka, 2014-ben pedig 0,96 százaléka.

Szavazni csak érvényes okmánnyal lehet

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson az ország 10 277 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.

  • A választáson kizárólag személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni.
  • A szavazóhelyiségben csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.
  • A választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát: a kártyával és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel).
  • A bizottság elfogadja a kártya formátumú, érvényes ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú, érvényes gépjármű-vezetői engedélyt és a lézergravírozott, érvényes útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.

    Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím (illetve személyi azonosító) igazolására is szükség van a szavazáshoz vagy lakcímkártyával, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel.

    A személyi azonosító a lakcímkártya hátoldalán van, valamint tartalmazza a hatósági bizonyítvány és az igazolás a személyi azonosító jelről.

    A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek.

    Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, amelyet a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó borítékot is kap, ebbe teheti szavazatát, mielőtt az urnába dobja.

    Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

    Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az európai parlamenti (EP-) képviselők magyarországi választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel. Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 277 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek.

    A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,9 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

    Négy országban kötelező szavazni

    Magyarország mellett húsz másik uniós tagállamban is megkezdődtek vasárnap az európai parlamenti (EP-) választások. Miután az utóbbi három nap során Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán, illetve Szlovákiában már leadhatták szavazatukat a választópolgárok, vasárnap reggel – Magyarországgal együtt – 21 tagállamban is megnyíltak a szavazóhelyiségek.

    Az urnák a legtöbb EU-tagországban reggel 6 vagy 7 órakor nyíltak meg, és legkorábban Luxemburgban zárnak, 14 órakor. Kötelező a voksolás Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban.

    A nap folyamán összesen 593 mandátum sorsa dől el az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt továbbra is 751 tagú Európai Parlamentben. Ha a britek kilépnek, a 73 brit képviselő mandátuma értelem szerűen megszűnik, de a parlament létszáma csak 46-tal, 705 képviselőre csökken, mert 27 mandátumot másik 14 tagállam között osztanak szét.

    Az EP vasárnap 18 órától hozza nyilvánosságra a már elkészült exit pollokat, 20 órától pedig a mandátumeloszlásra vonatkozó első becsléseket. Ezeket folyamatosan frissítik, ahogy az előrejelzések és a hivatalos eredmények beérkeznek. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor teszik közzé. Ennek a viszonylag késői időpontnak az oka, hogy Olaszországban este 11-ig lehet voksolni, és ameddig a szavazás bárhol tart, addig tilos eredményközléssel befolyásolni a még szavazókat.

    Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. A kormányfő mögött Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Gyürk András európai parlamenti képviselőjelölt, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Győri Enikő, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje (b-j), mellette Tóth Edina európai parlamenti képviselőit (b).

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában