Izrael a felelős

2018.09.18. 13:07

Moszkva: a szíriai légvédelem lőtte le az orosz harci gépet

Moszkva Izraelt teszi felelőssé a történtekért, mert gépei szerinte szándékosan kiprovokálták a 15 emberéletet követelő incidenst. Oroszország fenntartja magának a jogot megfelelő válaszlépések megtételére.

Forrás: AFP/Sputnik

Fotó: Russian Defence Ministry

Az orosz védelmi minisztérium szerint ugyan a szíriai légvédelem lőtte le keddre virradóra a Földközi-tenger felett az Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet, de Moszkva Izraelt teszi felelőssé a történtekért, mert gépei szerinte szándékosan kiprovokálták a 15 emberéletet követelő incidenst – közölte keddi moszkvai sajtótájékoztatóján a tárca szóvivője.

Igor Konasenkov vezérőrnagy leszögezte, hogy Oroszország ellenséges cselekedetnek tekinti az izraeli lépést, és fenntartja magának a jogot megfelelő válaszlépések megtételére. „Izraeli katonák felelőtlen cselekedetei miatt halt meg 15 orosz katona. Ez egyáltalán nem felel meg az orosz-izraeli partnerség szellemének” – mondta a szóvivő.

Magyarázata szerint az izraeli légierő négy F-16-os vadászgépe hétfő este 22 óra körül légicsapást mért irányítható légibombákkal az északnyugat-szíriai Latakia város környékén lévő szíriai létesítményekre, és a Földközi-tenger felől, kis magasságban közelítették meg a célpontot.

Az izraeli gépek a leszállásra készülő orosz Il-20-ast használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as – szovjet gyártmányú – rakétái a nagyságrenddel nagyobb visszaverő felületű orosz gépet találták el, és nem az izraeli vadászgépeket.

„Az izraeli gépek szándékosan veszélyes helyzetet teremtettek a térségben lévő hajók és repülőgépek számára. A bombázás az Auvergne francia fregatt közelében zajlott, és a leszálló Il-20-as gép közvetlen közelségében” – mondta Konasenkov.

Ilyen gépet lőtt le a légvédelem
Fotó: Alexander KOPITAR / AFP PHOTO

A szóvivő szerint kizárt, hogy az izraeli F-16-osok ne látták volna az orosz gépet, mivel öt kilométeres magasságból szállt le. „Ennek ellenére szándékosan erre a provokációra vetemedtek” – mondta Konasenkov. Hangsúlyozta:

Izrael nem figyelmeztette előre a készülő légicsapásról a Szíriában állomásozó orosz csapatokat, csupán a támadás előtt kevesebb mint egy perccel érkezett értesítés a forródróton, ezért az orosz gépet már nem tudták biztonságos helyre vezényelni.

Konasenkov bejelentésével nagyjából egy időben az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy már megtalálták a gép lezuhanásának a helyét, és a térségben állomásozó hajók már a fedélzetükre vettek vízből kiemelt emberi maradványokat és a gépdarabokat. A tárca szerint az orosz gép a Latakia tartománybeli Bánjász várostól 27 kilométerre csapódott a tengerbe.

Hétfőn késő este a Földközi-tenger irányából rakétacsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia város környékére, a szíriai légvédelem több rakétát lelőtt. A levegőben megsemmisített rakétákról szóló értesülések érkeztek Homsz, Hama és Tartúsz városokból is.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Szergej Sojgu tárcavezető kedden telefonon beszélt Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszterrel, és tájékoztatta őt arról, ami már Konasenkov szájából is elhangzott a sajtótájékoztatón, jelesül, hogy Moszkva teljes mértékben Izraelt teszi felelőssé a gép elvesztéséért és a fedélzeten tartózkodók haláláért, illetve fenntartja a válaszlépések jogát.

Sojgu szerint a minisztériuma különböző csatornákon keresztül korábban már többször felszólította Izraelt, hogy tartózkodjon a légicsapásoktól Szíria területén, mert veszélyezteti velük az orosz katonák biztonságát. Az orosz külügyminisztérium kedden szűkszavú közleményében arról tájékoztatott, hogy az incidens miatt bekérették a minisztériumba Gary Koren izraeli nagykövetet.

Az el-Majádín libanoni televíziós csatorna tájékoztatása szerint pilóta nélküli drónok is részt vettek a mintegy másfél órás támadásban, amelyben legalább tízen megsebesültek. A helyi média hatalmas robbanásról adott hírt Latakia ipari körzetéből, ahol a Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió szerint a szíriai kormányerők és az Irán támogatását élvező, Damaszkusszal szövetséges milíciák egyik rakétalerakata van.

Izrael egyelőre nem erősítette meg, hogy gépei hajtottak végre légicsapásokat Szíria területén, de a CNN amerikai hírtelevízió az incidens hátterét ismerő amerikai kormányilletékesre hivatkozva már órákkal Konasenkov bejelentése előtt közölte, hogy

a térségben járőröző gépet a szíriai légvédelem lőtte le véletlenül, amikor megpróbálta elhárítani az izraeli légitámadást. Egy másik, ugyancsak névtelenül nyilatkozó tisztségviselő megerősítette a hírtelevíziónak, hogy valóban Izrael hajtott végre légicsapásokat a szíriai hadsereg létesítményeire.

A Pentagonnál leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze a szíriai légitámadáshoz, de azt nem közölték, hogy ki hajtotta végre őket.

Borítókép: Igor Konasenkov vezérőrnagy 2018. szeptember 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában