nem jogerős

2019.04.05. 19:02

Négy év börtönre ítéltek egy repülőtéri pénzügyőrt

A Liszt Ferenc-repülőtéren dolgozó férfit vádlott-társaival pénzért közreműködött abban, hogy külföldről vámeljárás nélkül árucikkeket, ruházati és egyéb vámköteles termékeket hozzanak be a további vádlottak.

A Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint a törvényszék az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta hivatali vesztegetés többszöri elfogadása miatt. Ezért négy év börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A bíróság a vádlottal szemben 659 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt.

Részletezték: a törvényszék a másodrendű vádlottat bűnösnek találta többrendbeli befolyással üzérkedésben, mint társtettest és ugyancsak többször elkövetett hivatali vesztegetésben. Ezért a bíróság három év börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 320 ezer forint vagyonelkobzást is elrendeltek vele szemben.

A harmad-, negyed-, ötöd-, és hatodrendű vádlottat hivatali vesztegetés elfogadásáért két és három év közötti börtönbüntetésre ítélte a bíróság. További vádlottakat – három év próbaidőre felfüggesztve – 1 év 4 hónap és 1 év 6 hónap közötti szabadságvesztésre ítéltek. Ezenkívül még két vádlott hivatali vesztegetés miatt 1-1 millió forint pénzbüntetést kapott.

Az ítéletet ismertetve azt közölték: az elsőrendű vádlott pénzügyőr főtörzszászlós a Vám-és Pénzügyőrség Központi Repülőtéri Vámhivatalánál teljesített szolgálatot. Feladata volt a Liszt Ferenc-repülőtér utasforgalmának vámellenőrzése, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal hatáskörébe tartozó bűncselekmények, szabálysértések, egyéb jogsértések felderítése és elbírálása. 2013 és 2015 között az elsőrendű vádlott és vádlott-társai előbbi irányításával, pénzért közreműködtek abban, hogy külföldről vámeljárás nélkül árucikkeket, ruházati és egyéb vámköteles termékeket hozzanak be a további vádlottak. A vádlottak pénzért lehetőséget biztosítottak arra, hogy a vámmentes övezetbe nem tartozó országokból hazaérkezve az úgynevezett zöld folyosón zavartalanul áthaladva a többi vádlott mentesüljön a poggyásza átvizsgálása alól. A vádlottak tisztában voltak a hivatali vesztegetés bűntettének elkövetésével.

Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában