járványhelyzet

2021.04.22. 10:21

Négy japán prefektúrában ismét egészségügyi vészhelyzetet hirdetnek

A szigorító rendelkezések a 126 milliós Japán lakosságának csaknem a negyedét érintik.

Egészségügyi vészhelyzet bevezetéséről döntött a japán kormány csütörtökön négy prefektúrában – Tokióban, Oszakában, Kiotóbban és Hijogóban – a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt – közölte az NHK japán közszolgálati televízió.

A híradás szerint a kormánydöntést pénteken jelentik be. A szigorító rendelkezések a 126 milliós Japán lakosságának csaknem a negyedét érintik.

A japán hatóságokat aggasztja az, hogy az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek miatt megnőhet a járvány terjedésének kockázata a legnépesebb japán prefektúrákban

A japán kormány január 7-én vezetett be több prefektúrában egészségügyi vészhelyzetet, amely a legtovább – március 22-ig – Tokióban és a vele szomszédos Kanagava, Szaitama és Csiba prefektúrában volt érvényben. A vészhelyzet feloldása után azonban azonnal újra nőni kezdett ott a fertőzöttek száma.

Ellentétben több nyugati országgal, Japán egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását. A legfrisseb összesítés szerint a szigetországban a fertőzöttek száma meghaladja az 548 ezret, és több mint 9,7 ezer ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 szövődményeibe.

A szigetország egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztériuma eddig csak a Pfizer/Biontech-vakcinát engedélyezte, a Moderna gyógyszergyártó oltóanyaga pedig várhatóan a jövő hónapban kapja meg az engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában