Ország-világ

2021.06.07. 12:29

Nem akar találkozni Ferenc pápa a kormány migránspolitikája miatt Orbán Viktorral

Egy lengyel lap szerint nagyon nagy felháborodást keltett Ferenc pápa azon terve a Vatikánban, miszerint nem találkozna Áder Jánossal és Orbán Viktorral magyarországi látogatása során.

Pope Francis arrives to lead the last prayer of the global prayer marathon for the entire month of May, praying for the end to the pandemic, in the Vatican gardens on May 31, 2021. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Filippo Monteforte

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Budapestre, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén szentmisét mutasson be. A pápa csak három órán át marad a magyar fővárosban, utána Szlovákiába repül, ahol három és fél napot tölt. Háromórás fővárosi tartózkodása alatt nem találkozik sem Áder János elnökkel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel – írja a wpolityce.pl nyomán az Origo.

Edward Pentin Vatikán-szakértő szerint ez súlyos diplomáciai precedens, mert általában amikor egy pápa meglátogat egy országot, találkozik annak vezetőivel. Budapesten ez nem történik meg, annak ellenére, hogy a magyar államvezetés többször is meghívta Ferenc pápát – olvasható a cikkben.

Pentin szerint az egész ügyet sokan botrányosnak tartják a Vatikánban. Véleménye szerint a Szentszék nem ért egyet Orbán Viktornak és a magyar katolikus püspököknek a migrációval szembeni politikájával. Beszédeiben és politikájában Orbán Viktor védi a keresztény értékeket, és segíti a közel-keleti keresztényeket, de sajnos ez nem segít a Vatikánnal való kapcsolatokban – tette hozzá.

Pentin szerint folyamatosan győzködik a pápát, hogy változtassa meg a szándékát. A látogatás menetrendje még nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában