Volán mögött

2018.05.16. 09:50

Nem akárhogy avatta föl Putyin a krími hidat

Maga vezette át az autókonvoj élén a Kamaz teherautót az Oroszországot a Krím-félszigettel összekötő hídon. Washingtonnak nagyon nem tetszett.

Russian President Vladimir Putin drives a construction truck across the new 19 kilometres (12 miles) road-and-rail Crimean Bridge over the Kerch Strait linking mainland Russia to Moscow-annexed Crimea during the opening ceremony on May 15, 2018. Vladimir Putin inaugurated the bridge consisting of parallel road and railway sections that link southern Russia to the Crimean peninsula which was annexed from Ukraine in 2014, a highly symbolic project he has personally championed. Built at a cost of 228 billion rubles ($3.69 billion), the new structure connects the southern Krasnodar region with the Crimean city of Kerch, spanning a strait between the Black Sea and the Azov Sea. / AFP PHOTO / POOL / Alexander NEMENOV

Forrás: AFP/POOL

Fotó: Alexander Nemenov

Egy Kamaz teherautót vezetve avatta fel Vlagyimir Putyin elnök kedden az orosz szárazföldről a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét. A Krími-hidat szerdán, helyi idő szerint reggeli fél hatkor adják át a forgalomnak.

Az orosz elnök Nyikolaj Osztrovszkijnak, a létesítményt megépítő SZGM-Moszt vezérigazgatójának a társágában haladt át a kétszer két sávos hídon mintegy 35 teherautóból és munkagépből álló konvoj élén. A híd krími oldalán neves orosz popzenei előadók adtak koncertet.

A presztízsberuházásként kezelt, Moszkva által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigetet az orosz gazdaságba integráló Krími-híd a legnagyobb ilyen átkelő Európában.

A beruházás a közúti teherforgalom áteresztésére ősszel, a vasúti forgaloméra pedig jövőre lesz alkalmas. A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen teljesen elkészült állapotában napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. Éves utasforgalma a tervek szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.

Oroszország a Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva szállta meg és csatolta Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ennek a lépésnek a jogosságát.

Az amerikai külügyminisztérium elítélte a híd megépítését

A washingtoni nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, a Krím félsziget pedig Ukrajna része.

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy

Oroszország megszilárdítsa a Krím törvénytelen elcsatolását és megszállását, de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe.

A külügyi tárca nyilatkozata – miután emlékeztetett rá, hogy korábban Washington a hídépítésben résztvevő számos természetes és jogi személyt is szankciókkal sújtott – ismételten leszögezte, hogy a büntető intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Oroszország vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

„Még egyszer megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett”

- hangsúlyozta az amerikai külügyminisztérium.

Borítókép: Putyin tövig nyomja a gázt az avatón

AFP / POOL / Alexander Nemenov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában