Egyre több ádlozat

2018.10.28. 08:23

Nem csillapodik az ebolajárvány Kongóban

Legfrissebb adatok szerint 164-re emelkedett az ebolafertőzés terjedése következtében elhunyt emberek száma, így összesen 257 megbetegedést jelentettek augusztus óta a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén – közölte a kinshasai egészségügyi minisztérium vasárnapra virradóra.

Az egészségügyi tárca szerint 222 páciensnél mutatták ki igazolhatóan a vérzéses lázzal járó vírust, 35 esetben pedig valószínűsítik a megbetegedést. A minisztérium hozzátette, hogy a fertőzöttek közül 67 embert vélhetően meg tudnak gyógyítani.

A hatóságok október közepén újabb fertőzési hullámról jelentettek, amely mindenekelőtt Beni városát érinti Észak-Kivu tartományban. Korábban a közeli Mangina településén terjedt a megbetegedés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újfent figyelmeztetett arra, hogy a városi lakosság egy részének ellenséges magatartása és az Észak-Kivuban folyamatosan zajló fegyveres támadások jelentősen nehezítik a vírus legyőzését.

Az ebolavírus a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. A 2014-2015-ös nyugat-afrikai járványban 11 ezer ember halt meg. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában